Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin i patrijarh Bartolomej I. pozvali na mir u Ukrajini

Bürgenstock (IKA)

Visoki predstavnici Katoličke i Pravoslavne Crkve pozvali su u nedjelju 16. lipnja 2024. u Švicarskoj na mirovnoj konferenciji o Ukrajini na mir u toj zemlji, izvijestila je KNA.

“Naša je dužnost i zadaća braniti i podupirati mir”, izjavio je ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. Prema njegovim riječima, sramota je šutjeti naočigled ratnih strahota.

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin neizravno je pozvao na pregovore između Rusije i Ukrajine. “Spremni smo sudjelovati u mogućem posredovanju koje je prihvatljivo za sve strane”, rekao je.

Pravoslavni carigradski patrijarh Bartolomej I., prvi među pravoslavnim patrijarsima i kardinal Parolin, protokolarno drugi u hijerarhiji Svete Stolice nakon pape Franje, pohvalili su konferenciju u Švicarskoj, ali nisu potpisali zajedničku završnu izjavu. Na konferenciji održanoj u Bürgenstocku u švicarskom kantonu Niwaldenu sudjelovali su samo kao promatrači.

Osamnaest od ukupno 100 izaslanstava država i organizacija koja su sudjelovala na konferenciji nije potpisalo završnu deklaraciju. Među njima su Indija, Brazil, Saudijska Arabija i Južna Afrika. Prema navodima švicarske vlade, zajedničku izjavu potpisala su 83 izaslanstva, među njima i tradicionalni ruski saveznik Srbija, kao i Gana i Argentina.

Deklaracija se poglavito odnosi na sigurnost ukrajinskih nuklearnih elektrana, zaštitu trgovačkih brodova i civilnih lučkih postrojenja od napada, kao i razmjenu ratnih zarobljenika i povratak sve ukrajinske djece koja su odvedena u Rusiju.
Domaćica konferencije, švicarska savezna predsjednica Viola Amherd naglasila je da središnje pitanje ostaje kako i kada će Rusija biti uključena u mirovni proces. Rusija nije sudjelovala u konferenciji.

“Trajno rješenje mora uključiti obje strane”, poručila je švicarska predsjednica. Završnom izjavom konferencije šalje se “jasan signal ljudima u Ukrajini i svima koji su izravno pogođeni posljedicama rata da je veliki dio svjetske zajednice voljan pokrenuti promjene”, poručila je.

Švicarska je organizirala konferenciju na zamolbu Ukrajine. Među sudionicima bili su predsjednici Francuske Emmanuel Macron i Ukrajine Volodimir Zelenskij, zatim potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, njemački savezni kancelar Olaf Scholz, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i austrijski savezni kancelar Karl Nehammer.