Budi dio naše mreže
Izbornik

Katolici i protestanti u Švicarskoj zajedno molili za mir

Luzern (IKA)

Ekumenska molitva za mir u organizaciji Švicarske biskupske konferencije i Evangeličke crkve Švicarske održana je u subotu 15. lipnja 2024. godine u najstarijoj crkvi u Luzernu, onoj posvećenoj sv. Petru, nekoliko sati prije početka mirovne konferencije o Ukrajini.

Katolici i protestanti zajedno su molili za uspjeh međunarodne mirovne konferencije o Ukrajini u švicarskom gradu Bürgenstocku, na kojoj ovoga vikenda sudjeluju predstavnici više od stotinu zemalja, a među njima i državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin.

„Neće više narod dizat’ mača protiv naroda nit’ se više učit’ ratovanju“, te riječi proroka Izaije bile su u središtu ekumenske molitve, a na taj se biblijski citat u govoru osvrnuo predsjednik Švicarske biskupske konferencije biskup Basela Felix Gmür. „U Izaijinoj viziji mnogi narodi hodočaste na planinu kako bi primili poruku mira. I danas će predsjednici hodočastiti u Bürgenstock kako bi pronašli putove do mira. Mi kršćane možemo tražiti od Boga da prosvijetli ljude, da vodi njihova razmišljanja svojom mudrošću. Neka nađu ono što svima služi, da mir ima priliku“, rekao je biskup Gmür.

U nedjelju 16. lipnja, dok će čelnici država i vlada raspravljati o mogućnosti zaustavljanja krvoprolića u Ukrajini, katoličke i evangeličke crkve u kantonu Nidwalden zvonit će u 11 sati osam minuta za  mir.