Budi dio naše mreže
Izbornik

Slovenija: Religijske zajednice upozoravaju na zakon o potpomognutom samoubojstvu

Ljubljana (IKA)

Predstavnici vjerskih zajednica u Sloveniji zajednički upozoravaju na odobravanje potpomognutog samoubojstva. Najviši predstavnici kršćana, muslimana i Židova u zemlji javno su u utorak 19. prosinca u Ljubljani potpisali zajedničku deklaraciju, izvijestio je 20. prosinca Vatican News.

Poglavari vjerskih zajednica u deklaraciji, među ostalim, ističu da zakonsko uvođenje mogućnosti potpomognutog samoubojstva predstavlja neizravan poticaj pacijentima da okončaju vlastiti život, „što kategorički odbacujemo“, a riječ je o „etički neopravdanoj mjeri“ u pomoći neizlječivo bolesnima, što utire put pravljenju razlika između „vrijednih“ i „nevrijednih“ života.

Umjesto toga, potrebno je učiniti sve kako bi se ljudima koji pate pomoglo, ublažila njihova bol, bilo blizu njih i kako bi im se pružilo svu medicinsku, vjersku i duhovnu potporu koja im je potrebna, stoji u priopćenju. Svaki čovjek već sada ima priliku „odbaciti one terapije koje ne uklanjaju patnju i bolest, već samo produžuju smrtnu agoniju“, ističu vjerski predstavnici. „Resursi društva moraju biti uloženi u holistički pogled na osobe i u proširenje palijativne skrbi.“

Potpomognuto samoubojstvo trenutno nije dopušteno u Sloveniji. Pozadina deklaracije vjerskih predstavnika je prijedlog „Zakona o pomaganju pri dobrovoljnom okončanju života“, koji je pred parlamentom i koji u biti predviđa da osobe starije od 18 godina pod određenim uvjetima mogu podnijeti zahtjev za potpomognuto samoubojstvo. Među ostalim, potrebno je da posebna komisija ispita pojedine zahtjeve te pribavi psihijatrijski nalaz. Jedna je nevladina organizacija u proljeće ove godine prikupila izjave potpore više od pet tisuća građanki i građana za nacrt takvog zakona, a parlament u Ljubljani mora raspravljati i glasovati na tome.

„Pokušaj uvođenja potpomognutog samoubojstva znači promjenu kulture i slike čovječnosti i ljudskog dostojanstva“, upozorio je u utorak 19. prosinca na konferenciji za medije u Ljubljani predsjednik Slovenske biskupske konferencije Andrej Saje, prenosi internetski portal vjerskog tjednika „druzina.si“. Na konferenciji su, između ostalih, bili predsjednik Židovske zajednice Slovenije Boris Čerin-Levi, luteranski biskup Leon Novak te predstavnici Makedonske pravoslavne crkve Dimitar Gazinkovski i Pentekostne crkve dr. Daniel Grabar.

Muftija Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet Porić smatra da odluku o potpomognutom samoubojstvu mora donijeti društvo u cjelini, primjerice na referendumu. Vjerske zajednice su moralni korektiv društva u kojem živimo, stoga je bitno osvještavati problem i zalagati se za vrednote i vrijednost života, izvijestio je Vatican News.