Budi dio naše mreže
Izbornik

Španjolska: Zaraza solidarnošću u borbi protiv gladi

Madrid (IKA)

Španjolska biskupska konferencija potaknula na sudjelovanje u 62. kampanji katoličke humanitarne organizacije Manos Unidas, pod geslom „Širiti solidarnost kako bi nestalo gladi", prenosi Vatican News.

Manos Unidas od 1959. godine bori se protiv siromaštva i gladi. Najvažniji je trenutak kampanje druga nedjelja u veljači kada se, na poticaj Španjolske BK, prikupljanju milodari.

Tijekom predstavljanja kampanje za 2021. godinu, uz slogan „Širenje solidarnosti kako bi se zaustavila glad“, istaknuto je da zdravstvena kriza s kojom se suočava svijet, bez presedana u prošlom stoljeću, vodi u zaborav druge krize koje ubijaju i čine veću štetu od virusa. Za te krize, poput gladi i siromaštva, ne postoji cjepivo. To su krize koje proizlaze iz najbolnije i najsramotnije pandemije s kojom se suočavaju ljudska bića: pandemije nejednakosti. Nejednakost koja je dovela do toga da u svijetu, u kojem se broj oboljelih od bolesti Covid-19 kreće oko 95 milijuna, broj gladnih prelazi 800 milijuna, a siromašnih 1,3 milijarde.

„Naši zidovi i granice bili su od male koristi protiv koronavirusa. Neumoljivi pred onim što se smatra prijetnjama našem blagostanju, ali potpuno propusni za mikroskopsku prijetnju koja nas je možda, na neki način, osvijestila o našoj ranjivosti. No, čak i ako pandemija upozorava na suprotno, naše se globalno selo danas čini više podijeljeno no ikad između bogatog Sjevera i osiromašenog Juga”, istaknula je predsjednica organizacije Manos Unidas Clara Pardo.

Zbog toga je solidarnost među ljudskim bićima jedini način za borbu protiv pandemije nejednakosti, otežane zdravstvenom krizom. Solidarnost je uvjet našeg zajedničkog ljudskog dostojanstva. Svako ljudsko biće, prema svojim mogućnostima, mora biti odgovorno za druge. Otuda dolazi poziv na preuzimanje odgovornosti za brigu jedni o drugima, ističu u organizaciji Manos Unidas.

Među projektima koji će se financirati sredstvima prikupljenim u kampanji 2021., potpomognutoj videozapisima na društvenim mrežama, radijskim i televizijskim reklamama, nalazi se i „Kuchinate“, inicijativa pokrenuta u Izraelu za pomoć eritrejskim ženama u bijegu i u potrazi za boljim životom te se pritom susreću sa strogim imigracijskim politikama Tel Aviva.

O peruanskim ženama govorila je Raquel Reynoso, predsjednica udruge Ser (Rural Educational Services), koja zajedno s organizacijom Manos Unidas radi na promicanju ljudskih prava među autohtonim stanovništvom, uglavnom ženama, iz Ayacucha u Peruu. Opisala je dramu koja ih je pogodila kad je pandemija dosegla Peru. Zamislite kako su je doživjeli na mjestima koja nemaju ni pristup vodi. Istina je da smo svi ranjivi ali postoje zajednice koje su to još više, jer svakodnevno žive s vrlo ozbiljnim problemima kršenja prava na hranu i rad, istaknula je.

Više informacija nalazi se na mrežnoj stranici španjolske humanitarne organizacije www.manosunidas.org.