Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Obrazovanje je pravo koje se nikome ne smije uskraćivati

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je poruku sudionicima kongresa koji je priredila Španjolska biskupska konferencija, a koji u subotu, 24. veljače završava u Madridu: ponuda obrazovanje je „čin nade u one pred nama“ i doprinos „obnovi društva“, istaknuo je Papa a prenosi Vatican News.

Obrazovanje je „zajednički složan rad“, koji uvijek zahtijeva „suradnju i umrežavanje“. To je poziv koji je papa Franjo uputio sudionicima kongresa na temu „Crkva u obrazovanju: prisutnost i zalaganje“, koji je priredila Komisija za obrazovanje i kulturu Španjolske biskupske konferencije, a na kojem sudjeluje oko 1200 sudionika.

U poruci od 20. veljače objavljenoj na mrežnim stranicama Španjolske biskupske konferencije Papa naglašava da obrazovanje „nije moguće bez oslanjanja na slobodu, utirući put socijalnom prijateljstvu i kulturi susreta“. Naime, prepoznatljivo obilježje katoličkog odgoja u svim područjima „istinsko je očovječenje, očovječenje koje se rađa iz vjere i rađa kulturu“, kako bi Krist, ističe Papa, „uvijek živio u našim domovima, govorio našim jezikom, pratio naše obitelji i naš narod“.

U tekstu se, nadalje, govori o prisutnosti i posebnom zalaganju Crkve u Španjolskoj na tom području, kao i o ulozi mnogih ljudi i zajednica koje su „svojim radom pridonijele kulturnom identitetu vašeg društva i koje su također obogatile put sveopće Crkve“, kaže se u Papinoj poruci.

Obrazovanje je, navodi se nadalje u poruci, prije svega „čin nade u onima koji su pred nama, u njihov život, u njihovu mogućnost da se mijenjaju i pridonose obnovi društva“. U tom smislu svi „imaju pravo na obrazovanje“ i „nitko ne smije biti za nj uskraćen“. Otud u Papinim mislima brojna djeca i mladi koji „nemaju pristup obrazovanju u različitim dijelovima svijeta“ i „koji trpe tlačenje, pa čak i rat i nasilje“.

Papa u svojoj poruci ističe važnost sposobnost solidarnosti prema potrebitima i brige za zajednički dom.

Papa izražava zahvalnost za činjenicu da crkvena zajednica u Španjolskoj gleda na „svoje odgojno poslanje u svoj njegovoj veličini“: moglo bi se reći, napominje, da je „to znak vremena“. Stoga upućuje posebnu zahvalu svim odgojiteljima, djelatnicima i protagonistima odgoja, koji su „ponekad umorni, a danas ih se malo cijeni“: njihovo je poslanje, uvjerava Sveti Otac, „milo Bogu i vrlo važno za braću“.