Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano proslavljen blagdan svete Majke Terezije u njenoj rodnoj župi u Skoplju

Skoplje (IKA)

Na blagdan svete Majke Terezije, koji crkva slavi 5. rujna, skopski biskup i strumičko-skopski eparh mons. dr. Kiro Stojanov služio je misu u skopskoj katedrali Presvetog Srca Isusova, koja je ujedno i rođena župa svetice. Tijekom mise na oltaru su bile izložene relikvije svetice iz Skoplja i Makedonije.

sv. Majka Terezija / Foto: Vatican Media

Uz biskupa Stojanova, na misi su koncelebrirali svećenici iz Skopske biskupije i Strumičko-skopske eparhije, a mjere zaštite od koronavirusa preporučene od nadležnih institucija strogo su poštivane.

Na početku je biskup Stojanov spomenuo da se blagdan svete Majke Terezije ove godine, uz aktivnosti koje su se odvijale u okviru „Dana svete Majke Terezije“, koji su posjetili najugroženije kategorije ljudi, na najsvečaniji način obilježava i svetom euharistijom. Monsinjor Stojanov podsjetio je i na posjet pape Franje u Makedoniji, gdje je naglasak stavljen na svetu Majku Tereziju, koja je rođena u Skoplju.

Sveta Majka Terezija može biti poticaj i primjer roditeljima da svoju djecu mogu odgajati u vjeri

U daljnjem dijelu propovijedi biskup Stojanov naglasio je: “Zahvalni smo Bogu što joj je život i prve godine života darovao upravo ovdje, odakle je svjetlošću zapaljenu pri rođenju i krštenju, odnijela u svijet i navješćivala riječju i djelom vjeru koju je ovdje primila i u kojoj je ovdje rasla. Stoga Majka Terezija može biti poticaj i primjer roditeljima, nadahnuti njezinim primjerom da svoju djecu mogu odgajati u vjeri i da uvijek mogu odgovoriti na poziv na koji ih Bog poziva”.

Zatim je biskup pozvao vjernike da zajedno razmisle o otajstva (mističnom) iskustvu Majke Terezije, a to je Isus na križu i njegove riječi “Žedan sam”. Osvrćući se na iskustva s Kristom, razapetog i njegove rane spomenuo je svetog apostola Pavla, svetog Franju Asiškog, kao i Padre Pija iz Petralicinije, ističući da je “Crkva mistično tijelo Kristovo i u tom mističnom tijelu od smrti prvog apostola Jakova i od mučeništva prvoga mučenika Stjepana, krvava patnja u jednom ili drugom obliku traje kroz povijest Crkve. Tako Kristova patnja nije prokletstvo, već blagoslov i spasonosni znak ljubavi, tako niti jedan od članova Crkve patnju ne doživljava kao kaznu ili prokletstvo, već kao poziv u kojem ljubav svjedoči na najviši mogući način”.

Prepoznala je Krista u onima koji su napušteni, odbačeni, neizlječivo bolesni, prezreni i grešni

Govoreći o mističnom iskustvu svete Majke Terezije, biskup Stojanov je rekao: “Zanimljivo je za svetu Majku Tereziju da mistično iskustvo nije bilo uzimanje Kristovih rana, već uzimanje Kristovog poslanja. Naime, svi egzegeti vjeruju da se riječima Žedan sam ne misli doslovno na žeđ kao takvu, već na dvije stvarnosti. Prva je: Isus je doživio usamljenost, napuštenost, podsmijeh i prezir, žedan je ljubavi, prijateljstva i bliskosti. Druga stvarnost ili tumačenje glasi: Njegova je želja njegovom patnjom bila spasiti duše, što znači: žedan je njihova spasenja. Nije nam dovoljno jasno kakvo je mistično iskustvo Majke Terezije, ali ono što je učinila u životu očito je bilo ugasiti žeđ za ljubavlju najsiromašnijih od siromašnih. Prepoznala je Krista u onima koji su na rubu napuštenosti, napušteni, odbačeni, neizlječivo bolesni, prezreni i konačno grešni. Ljubav koja ne poznaje gornje granice. Poznato je da je sveta Terezija željela ugasiti žeđ iz ljubavi prema Isusu: Kako? Pomaganje svima u nevolji”.

U nastavku propovijedi skopski biskup naglašava da smo ponosni građani Skoplja, grada u kojem je rođena naša svetica, ali je istodobno posvijestio naše životne, a to je služenje.

Ova civilizacija sve više sramoti čovjeka i ponižava ga na razini običnih brojeva, prazni ljudsku dušu

Govoreći o evanđeoskom tekstu, biskup Stojanov podsjetio je na civilizaciju u kojoj živimo i u kojoj se društvo sve više raslojava na vrlo malu skupinu bogatih i moćnih te veliku većinu siromašnih i potrebitih. Spomenuo je golemi broj duhovnih siromaha.

“Ova civilizacija, koja sve više sramoti čovjeka i ponižava ga na razini običnih brojeva, prazni ljudsku dušu i tako smo okruženi brojnim prosjacima koji traže utjehu, razumijevanje, oprost, prihvaćanje itd. Sjetimo se samo velikog mnoštva djece (…) s velikim ranama na duši koja su zaista žedna pažnje, ljubavi i razumijevanja. Tko će ih utješiti, tko će pružiti ruku, tko će biti njihov anđeo čuvar, ako ne kršćanin koji je ljubav u svoj život uvrstio kao vrvnu krijepost”, rekao je biskup Stojanov na kraju propovijedi na blagdan svete Majke Terezije u skopskoj katedrali.