Budi dio naše mreže
Izbornik

Talijanski biskupi: Poštujte, branite, volite i služite životu

Rim (IKA)

Sloboda, život i odgovornost, teme su poruke Talijanske biskupske konferencije prigodom 43. nacionalnog dana za život koji će se održati 7. veljače iduće godine. Biskupi se propituju o značenju slobode, počevši od vremena pandemije koju proživljavamo i koja nas je prisilila na ograničenja i udaljenosti, prenosi hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 5. prosinca.

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Gualtiero Bassetti / Foto: Vatican Media

To je vrijeme u kojem je prisutno trpljenje, osobito što se tiče društvenih odnosa, unatoč „uzajamnosti“ kojom smo nastojali disati, napisali su biskupi i kao dokaz istaknuli da zaštita zdravlja zahtijeva zauzimanje i sudjelovanje svakoga.

Biskupi u poruci potiču da na Nacionalni dan života u 2021. godini gledamo kao na dragocjenu priliku za podizanje svijesti o vrijednosti autentične slobode u njezinom služenju životu, prepoznajući da je ona sredstvo za vlastito, i dobro drugih. Stoga, kako se ona koristi, pravo je ljudsko pitanje, jer sloboda se može izgubiti osobito ako se svatko zatvori u sebe. Kultura prožeta pojedinačnim pravima koja smo apsolutizirali čini nas slijepima i iskrivljuje viđenje stvarnosti, stvara sebičnost iz koje proizlaze pobačaj i eutanazija, neselektivni zahvati na ljudskom tijelu, na društvenim odnosima i okolišu.

Sloboda koja život čini neodrživim gradi kuće u kojima nema mjesta za novorođeni život

Sloboda koja se stvara može dovesti do nasilja nad drugima, do iskorištavanja i prekida odnosa, kako bi se uništio zajednički dom, napisali su talijanski biskupi i napomenuli: “To je sloboda koja život čini neodrživim, gradi kuće u kojima nema mjesta za novorođeni život, umnaža usamljenost u prebivalištima u kojima sve više žive životinje, a ne ljudi. Papa Franjo nas podsjeća da je ljubav istinska sloboda, jer nas čini nenavezanima na posjedovanje, obnavlja odnose, zna prihvaćati i cijeniti bližnjega, svaki napor pretvara u radosni dar i čini nas sposobnima za zajedništvo”.

“Sloboda je ta koja čovječanstvu daje smisao, jer je dar koji Bog daje; sloboda koja je neraskidivo povezana sa životom koji je mogućnost za ostavljanje traga ljepote u ovom svijetu, promjene postojećeg, poboljšanje situacije u kojoj se rađamo i rastemo. Odgovornost je mjera, dapače laboratorij koji spaja vrline pravde i razboritosti, čvrstine i umjerenosti. Odgovornost je otvorenost drugome, nadi i sreći. To znači ići iznad vlastite slobode kako bismo u svojem pogledu prihvatili život drugih ljudi”, piše u pirzci talijanskih biskupa.

Promijeniti povijest znači odlučno reći “da” životu koji zaslužuje rađanje i postojanje

“Promijeniti povijest znači odlučno reći ‘da’ životu koji zaslužuje rađanje i postojanje, jer je jedinstven i neponovljiv potencijal koji ne uzmiče. Samo shvaćajući osobu kao konačan cilj, bit će moguće obnoviti društveni i gospodarski, politički i kulturni, antropološki, odgojno-obrazovni i medijski obzor. Istina je ta koja nas oslobađa i poziva kršćane da idu tim putem. Poštujte, branite, volite i služite životu, svakom životu, svakom ljudskom životu! Samo na tom putu naći ćete pravdu, razvoj, slobodu, mir i sreću”, zaključili su u poruci talijanski biskupi, a izvještava hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 5. prosinca.