Budi dio naše mreže
Izbornik

Talijanski Ustavni sud odbio referendum o eutanaziji

Rim (IKA)

Talijanska biskupska konferencija pozdravila je odluku Ustavnoga suda koji je 15. veljače odbacio prijedlog inicijative „Liberi fino alla fine“ za referendum o legalizaciji potpomognutoga samoubojstva, prenosi Vatican News.

U priopćenju talijanskih biskupa ističe se da je riječ o „odluci za zaštitu života”. To je jasni poziv da se nikada ne podcjenjuje opredjeljenje društva u cjelini za pružanjem potpore i ublažavanje patnje. Treba dati više pozornosti starima i bolesnima kojima žele da se s njima ophodi dostojanstveno, s poštovanjem i ljubavlju.

Sud se odlučio za minimalnu zaštitu ljudskoga života koju jamči Ustav, a osim toga prema najslabijima u društvu treba imati poseban obzir. Referendumsko pitanje krši ta načela i stoga je nedopustivo, poručili su biskupi.

Pozivajući se na, kako navode, jasne riječi pape Franje na općoj audijenciji 9. veljače ove godine, talijanski biskupi u priopćenju ističu kako je život pravo, a ne smrt, koja se mora prihvatiti, a ne potpomagati. Isto tako navode kako se ljude mora pratiti do smrti, ali ne izazivati smrt ili omogućiti bilo kakav oblik samoubojstva.

Inicijativa Liberi fino alla fine (slobodni do kraja) prošle je godine prikupila oko 1,2 milijuna potpisa za referendum „O ubijanju na zahtjev”. Članak 579 talijanskoga kaznenoga zakona za aktivnu pomoć pri samoubojstvu predviđa od šest do 15 godina zatvora.