Budi dio naše mreže
Izbornik

Tisuće vjernika u živoj krunici za mir u Budimpešti

Budimpešta (IKA)

Oko pet tisuća vjernika oblikovalo je u subotu 11. svibnja živu krunicu oko Budimpešte moleći za mir, izvijestio je Kathpress.

U sklopu hodočašća krunice, koje je ove godine održano 17. put, vjernici su na devet različitih dionica prešli po 15 do 20 kilometara moleći krunicu, prije nego što su sudjelovali u misama na pet mjesta. Jednu od misa predvodio je pomoćni budimpeštanski biskup Levente Balász Martos u budimpeštanskom predgrađu Nagytétény.

Ideja „žive krunice” potekla je iz Beča. Svećenik i tadašnji dijecezanski ravnatelj ustanove za duhovnu i materijalnu potporu duhovnih zvanja Canisiuswerk Andreas Schätzle pokrenuo je u proljeće 2003. molitveno hodočašće oko Beča, u pripravi za tadašnje bečke gradske misije i za srednjoeuropski susret katolika.

Taj je primjer potaknuo osnivača mađarske Hodočasničke akademije Andrása Molnára na organiziranje sličnog hodočašća u Mađarskoj. Prva „živa krunica” oko Budimpešte održana je 2007. i od tada je sastavni dio pastoralnog programa ostrogonsko-budimpeštanske nadbiskupije, izvijestio je Kathpress.