Budi dio naše mreže
Izbornik

U Egiptu oteta koptska kršćanka

Beč/Kairo (IKA)

U Egiptu je krajem siječnja oteta studentica, pripadnica Koptske crkve, izvijestila je austrijska udruga „Kršćani u nevolji“ (Christen in Not – CiN). Prema navodima udruge, postoji osnovana sumnja da je studentica prisilno udana i prisiljena prijeći na islam, objavio je u petak 12. travnja Kathpress.

CiN je već u veljači izvijestio o tome slučaju i pozvao na prosvjede kako bi se egipatske vlasti motiviralo da pomognu u njezinu oslobađanju.

Glavni tajnik CiN-a Elmar Kuhn za Kathpress je izjavio kako je pokrenuta i peticija za njezino oslobađanje.

„Djelovanje u ovom trenutku može spasiti život studentici i spriječiti planiranje daljnjih otmica. Odgovornost je i na predsjedniku Asisu Abd al-Fattahu as-Sisiju, da uključi sigurnosni aparat svoje vlade u svrhu zaštite svoga pučanstva“, rekao je.
Riječ je o 20-godišnjoj djevojci koptske vjeroispovijesti Arene Ibraheam Sheata, koja studira medicinu na sveučilištu Assiut. Oteta je dok je boravila na sveučilištu. Policija je pokrenula istragu o slučaju tek pod međunarodnim pritiskom, izjavio je Kuhn. Dodao je kako u međuvremenu postoje konkretnije naznake o mjestu na kojemu je zatočena.

Assiut s oko pola milijuna stanovnika u središnjem Egiptu grad je s najvećim udjelom kršćana od svih egipatskih gradova. Procjenjuje se da taj udio iznosi oko 40 posto.

„Ako se već u gradu poput Assiuta, s velikom kršćanskom zajednicom, događa takva otmica s prisilnom promjenom vjeroispovijesti, onda kršćanske djevojke nisu više sigurne nigdje u Egiptu“, izjavio je Kuhn.

Ključne riječi:
Egipat kopti otmica