Budi dio naše mreže
Izbornik

UAE: Osnovano Visoko povjerenstvo za provedbu Deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu

Abu Dhabi (IKA)

Nakon što su 4. veljače u Abu Dhabiju papa Franjo i veliki imam Al-Tayyeb potpisali dokument o ljudskom bratstvu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u ponedjeljak 19. kolovoza osnovano je Visoko povjerenstvo koje bi trebalo pomoći ostvarenju njegovih ciljeva.

Prema riječima prijestolonasljednika Abu Dhabija Mohameda bin Zayeda Al Nahyana, osnivanjem toga povjerenstva želi se pomoći zajedničke inicijative u promicanju tolerancije, suradnje i suživota. Ujedinjeni Arapski Emirati podupiru sva nastojanja koja vode miru i svijetom šire načela bratstva i mirnoga suživota, istaknuo je prijestolonasljednik, prenosi Vatican News.

Povjerenstvo će na regionalnoj i međunarodnoj razini nadzirati aktivnosti za provedbu zaključaka Deklaracije te organizirati susrete vjerskih vođa, vodstva međunarodnih organizacija i drugih kako bi zajamčili i promicanje i širenje ideja na kojima počiva taj povijesni dokument. Uime međusobnog poštovanja i suživota Povjerenstvo će pozvati zakonodavce da Deklaracija ostavi traga i u pravnim dokumentima njihovih zemalja. Također će voditi „Abrahamsku obiteljsku kuću“ koju je u spomen na posjet pape Franje utemeljio šeik bin Zayed.

Trenutačno su članovi visokoga povjerenstva biskup Miguel Ángel Ayuso Guixot, predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog, prof. dr. Mohamed Hussein, predsjednik Sveučilišta Al-Azhar, Papin osobni tajnik koptski svećenik Yoannis Lahzi Gaid; sudac Mohamed Mahmoud Abdel Salam, savjetnik velikoga imama Mohameda Khalifa Al Mubaraka, na čelu Odjela za kulturu i turizam u Abi Dhabiju, sultan Faisal Al Rumaithi, generalni tajnik Muslimanskoga vijeća starješina, i poznati pisac iz emirata Yasser Hareb Al Muhairi.