Budi dio naše mreže
Izbornik

Dijalog između kršćanstva i islama presudni je činitelj za mir u današnjem svijetu

Vatikan (IKA)

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 6. veljače 2019. – Apel Svetoga Oca

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Proteklih sam dana boravio u kratkom apostolskom pohodu Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Bilo je to kratko, ali vrlo važno putovanje kojim je, u povezanosti sa sastankom održanim 2017. na Al-Azharu u Egiptu, ispisana nova stranica u povijesti dijaloga između kršćanstva i islama i predanosti promicanju mira u svijetu na temelju ljudskog bratstva.

Po prvi puta je jedan papa pohodio Arapski poluotok. I Providnost je htjela da to bude Papa pod imenom Franjo, 800 godina nakon posjeta sv. Franje Asiškog sultanu al-Maliku al-Kamilu.

Često sam razmišljao o sv. Franji tijekom ovog putovanja: to mi je pomoglo da u različitim trenutcima posjeta čuvam Evanđelje, ljubav Isusa Krista u svom srcu; u mojemu srcu bilo je Kristovo Evanđelje, molitva Ocu za svu njegovu djecu, osobito za najsiromašnije, za žrtve nepravdi, ratova, bijede…; molitva, jer je

dijalog između kršćanstva i islama odlučujući činitelj za mir u današnjem svijetu.

Iskreno se zahvaljujem princu nasljedniku, predsjedniku, potpredsjedniku i svim vlastima Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su me dočekali s velikom uljudnošću. Ta je zemlja u posljednjim desetljećima doživjela značajan porast: postala je raskrižje između Istoka i Zapada, multietnička i multireligijska “oaza“, te dakle prikladno mjesto za promicanje kulture susreta. Izražavam svoju iskrenu zahvalnost biskupu Pavlu Hinderu, apostolskom vikaru Južne Arabije, koji je pripremio i organizirao ovaj događaj za katoličku zajednicu, i moj „hvala“ se s ljubavlju proteže na svećenike, redovnike i vjernike laike koji prisutnost kršćanstva u toj zemlji čine živom.

Imao sam priliku pozdraviti prvog svećenika – devedesetogodišnjaka – koji je tamo pošao kako bi osnovao tolike zajednice. U invalidskim je kolicima, slijep, ali osmijeh mu ne silazi s usana, osmijeh što je služio Gospodinu i što je toliko dobra učinio. Pozdravio sam također još jednog devedesetogodišnjeg svećenika – ali taj je još na nogama te još i dalje radi. Bravo! – te mnogobrojne svećenike koji su tamo na službi kršćanskih zajednica latinskog obreda, siro-malabareškog, siro-malankarskog i maronitskog obreda koji dolaze iz Libanona, Indije, Filipina i drugih zemalja.

Osim govora, u Abu Dhabiju je učinjen jedan korak više: veliki imam Al-Azhara i ja potpisali smo Dokument o ljudskom bratstvu, u kojem zajedno potvrđujemo zajednički poziv svih muškaraca i žena da budu braća i sestre jer su Božji sinovi i kćeri, osuđujemo sve oblike nasilja, osobito one s vjerskim motivima i obvezujemo se na širenje autentičnih vrijednosti i mira diljem svijeta.

Ovaj će se dokument proučavati u školama i na sveučilištima u nekoliko zemalja. Ali preporučujem i vama da ga pročitate, da se s njim upoznate, jer pruža mnoge poticaje da se krene naprijed u dijalogu o ljudskom bratstvu.

U dobu kao što je ovo naše, u kojem postoji snažna napast da se vidi na djelu sukob između kršćanske i islamske civilizacije, kao i da se religije smatra izvorima sukoba, željeli smo dati još jedan, jasan i odlučan znak da je, umjesto toga, moguće susresti se, da je moguće uzajamno se poštovati i voditi dijalog te da, unatoč različitosti kulturâ i tradicijâ, kršćanski i islamski svijet cijene i baštine zajedničke vrijednosti: život, obitelj, vjerski osjećaj, poštovanje starijih osoba, obrazovanje mladih i druge k tome.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima živi oko milijun kršćana: to su radnici koji dolaze iz različitih azijskih zemalja. Jučer ujutro susreo sam se predstavnicima katoličke zajednice u katedrali sv. Josipa u Abu Dhabiju – vrlo jednostavnom hramu – a potom, nakon ovog susreta, slavio sam za sve – a bilo ih jako mnogo! – kažu da ih je na stadionu, koji može primiti 40 tisuća ljudi, i pred velikim zaslonima izvan stadiona, bilo ukupno 150 tisuća! Slavio sam euharistiju na gradskom stadionu, navijestivši Evanđelje blaženstava. Na misi, na kojoj su koncelebrirali prisutni patrijarsi, veliki nadbiskupi i biskupi, molili smo na poseban način za mir i pravdu, s posebnom nakanom za Bliski istok i Jemen.

Draga braćo i sestre, ovo putovanje pripada Božjim „iznenađenjima“. Uzdignimo hvalu, dakle, Njemu i Njegovoj providnosti i molimo da posijano sjeme donese plodove prema njegovoj svetoj volji.

Apel Svetoga Oca

Prošle subote, u blizini Bahamskog arhipelaga, potonula je trošna brodica na kojoj su bili deseci migranata s Haitija koji su bili u potrazi za nadom i mirnijom budućnosti. Izražavam suosjećanje obiteljima koje su stavljene na veliku kušnju tolike boli kao i haićanskom narodu pogođenom ovom novom tragedijom. Pozivam vas da se pridružite mojoj molitvi za one koji su na tako dramatičan način izgubili živote i za ozlijeđene.