Budi dio naše mreže
Izbornik

Uoči predsjedničkih izbora 2020. američki biskupi pozvali na uzajamno poštovanje

Washington (IKA)

Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država pokrenula kampanju „Civilizirajte to: dostojanstvo iznad rasprave“.

Uoči predsjedničkih izbora u studenome sljedeće godine biskupi su pozvali katolike na primicanje civiliziranosti, ljubavi prema bližnjemu i dijalog pun poštovanja. Usto su istaknuli važnost jasnoće i poštovanja među članovima obitelji, zajednice i župe, prenosi Vatican News.

Inicijativa koju su mnoge biskupije u SAD-u pokrenule prošloga vikenda temelji se na spoznaji da je svaka osoba, pa i ona s kojom ne dijelimo političke ideje, Božje dijete koje posjeduje unutarnje dostojanstvo. Ta je kampanja poziv na nasljedovanje Isusova primjera u našem svakodnevnom životu, uključujući susrete kroz civilizirani dijalog.

Biskup Frank Joseph Dewane, predsjednik Odbora za obiteljsku pravdu i ljudski razvoj, komentirao je pak da do spomenute inicijative dolazi u ozračju suprotnosti i javnih rasprava koje često obiluju napadima na osobu i riječima koje kod političkih protivnika ističu ono najgore. Američki biskupi ocjenjuju da se osjeća potreba poboljšanja ozračja u obiteljima, zajednicama i u cijeloj zemlji, učeći se svakoj osobi dati dužno poštovanje, bilo na društvenim mrežama, za stolom ili u školi.