Budi dio naše mreže
Izbornik

Željezanski biskup Živković: Bogu je mjesto u središtu našega života

Željezno (IKA)

„Čovječanstvo bez Boga nije ništa drugo nego pakao na zemlji“, rekao je u propovijedi u srijedu 27. ožujka u željezanskoj katedrali svetog Martina željezanski biskup Egidije Živković.

Željezanski je biskup tijekom mise posvetio ulje za krštenja, krizmu, svećenička ređenja i bolesnička pomazanja. Ti sakramenti pokazuju „da je svijet još uvijek u Božjim rukama, koji kroz sve krize i ratove postavlja novi početak“, rekao je biskup Živković.

U slavlju sakramenata, od krštenja do bolesničkog pomazanja, „Bog uvijek iznova zauzima mjesto ondje gdje pripada, u središte našega života“, podsjetio je.

„Sakramenti koji se temelje na uskrsnom spasenjskom događaju Isusa Krista, darovani su nama vjernicima“. Nije ih „proizvela“ Crkva, oni nisu „pobožni prilog“, niti je njihovo slavlje vježba meditacije. „Sakramentima je potrebna otvorenost čovjeka za susret s Bogom i oni žele biti življeni. Sakramenata nema u prodaji, nisu ovisni o našoj zrelosti. Bog djeluje, daje znakove, čini čuda, oživljuje život“, rekao je željezanski biskup.

Naglasio je da je uvjeren da „Bog u ovaj svijet još uvijek unosi više inteligencije, mudrosti, razuma, nego što to može stvoriti naša umjetna inteligencija“.

Biskup Živković slavio je misu sa svećenicima i đakonima željezanske biskupije koji su pritom obnovili svoje zavjete. U srijedu prije podne u biskupskom dvoru u Željeznom održan je susret svećenika, redovnika, bogoslova i pastoralnih suradnika o temi poziva.