Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Radoš: Blaženi Stepinac je svjetionik koji i danas svijetli

Slavonski Brod (IKA)

Kruna proslave tjedna posvećena bl. Alojziju Stepincu u istoimenoj najmlađoj župi Slavonskobrodskog dekanata bilo je u nedjelju, 12. veljače svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš.

Koncelebrirali su domaći župnik Mato Matasović i vlč. Luka Ćosić, župni vikar brodske župe Duha Svetoga.

Podsjetivši na početku homilije na 125. obljetnicu rođenja blaženog Stepinca, koju obilježavamo ove godine, biskup Radoš u homiliji je naglasio kako svako razdoblje Stepinčeva života ima posebnu poruku koja teče iz Evanđelja. „Toliko je Stepinac suobličio svoj život Evanđelju da možemo reći kako kroz njegove vene teče krv Evanđelja, toplina i ljubav Božja izrečena u i po Isusu Kristu“, rekao je biskup.

Prisjetivši se kako je u Lepoglavskoj kaznionici u kapelici posvećenoj blaženiku slavio nedavno misu sa zatvorenicima kazao je kako ga posebno dojmilo što je Stepinac u kaznionici unatoč svim poteškoćama ostao vjeran Gospodinu.

„Sveci su uvijek svježi, kao djeca su, ostaju najljepša slika Božja, o njima nikada ne možemo sve znati, jer Bog kroz njih stalno govori. Sveci su najsličniji Bogu, jer govore o Božjoj ljepoti, Bogu koji prašta. Bog ljubomorno čuva svježinu svoje riječi u duši onih koji su njegovi. Stepinac je čovjek Božji, veličina koju ne možemo sagledati. Svetost o Stepincu širila se po cijelom svijetu i onda kada se povukao u Krašić. Divili su se i tada mnogi svećenici jasnoći njegova stava i života. Mnogima je bio stvarni svjetionik koji nitko ne može ugasiti. U danima kada je bio zatvoren glas o njemu je bio najjači i najsnažniji, jer je Bog tako htio. Htio je pokazati koliko je u moćan u svetima svojim. Kardinal Stepinac svijetlio je tada, a i danas svijetli nama čistoćom svoga života, jasnim odnosima prema Bogu, ljudima i prema Crkvi. Nije se dao odvojiti od izvora, od Crkve. Najsjajniji biser za njega je uvijek bio Krist prisutan u svojoj Crkvi po Petru kojemu je Isusa dao vlast na ovoj zemlji. Znao je razlikovati čovjeka od njegovih zlih djela i ljubio je svakoga čovjeka…“, rekao je uz ostalo biskup Radoš o našem blaženiku.

Zapitavši se odakle mu tolika snaga da je mogao sve izdržati u zatvoru i ostao vjeran Gospodinu ustvrdio je: „Stepinac je svoj život povjerio Bezgrješnom Srcu Blažene Djevice Marije i iz toga je srca crpio snagu za jasnoću i ljepotu svjedočenja kršćanskoga života. Neiscrpan je naš blaženik i vjerujem da svatko od nas vjernika osjeća njegovu blizinu, svježinu, jasnoću, ljubav kojom nas prati da ostanemo na Božjem putu, ljubav da naša savjest bude čista onako kako je bila njegova,  da i mi možemo pjevati – ‘Ljiljane bijeli’ gledajući u ljepotu BDM, i ljepotu duše bl. Stepinca moleći Gospodina da učini i naš život po njihovu životu, da i naša srce, naša dušu budu bijele i mirišu Evanđeljem“.

Vjernici su poslije mise imali priliku pomoliti se pred relikvijarom s moćima blaženog Alojzija Stepinca, koji je bio izložen na oltaru.

Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor.