Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljen početak volonterskog projekta „72 sata bez kompromisa“ u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Predvodeći misu za mlade, u srijedu 11. listopada u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu studentski kapelan vlč. Robert Farkaš blagoslovio je početak volonterskog projekta „72 sata bez kompromisa“, koji se ove godine pod geslom „Ostavi trag“ po 6. puta održava u Slavonskom Brodu.

Tema homilije kapelana Roberta Farkaša bila je Odgađanje života. On je mladima pojasnio što je dobro u životu odgađati, a što se ne smije odgađati. Poseban je naglasak stavio na „loša“ odgađanja zbog kojih se loše živi, kao što je odgađanje obveze učenja, izlazaka na ispite, odgađanje susreta, poslušnosti Bogu… Upozorio je da se zbog takvih odgađanja umnažaju grijesi koji uzrokuju loše navike, a koje onda postaju stil života.

„Bog nam u Svetom pismu poručuje da ako nešto želimo to i možemo, zato nitko od nas ne može reći da odgađa zato što ne može, nego odgađa zato što ne želi. Mi to možemo, jer smo stvoreni za ljubav, ljepotu, zajedništvo. Svi imamo sposobnost biti bolji ljudi. Mnoge stvari možemo dovesti u red. Zato vjerski život u sebi podrazumijeva trajnu cjeloživotnu borbu sa samim sobom, rad na sebi, ne odgađati bit životnih stvari. Biti vjernik ne znači samo poštivati crkvene zakone, nego rasti na Božji način, a to znači boriti se, padati, ali ustajati i ne odustajati jer život je borba. Bog nam je za tu borbu ostavio oružje – sakramente i ustrajnu i redovitu molitvu. Oni nam pomažu da se oblikujemo, da budemo Božji, budemo ponosni na sebe, budemo poticaj i drugima“, poručio je uz ostalo mladima kapelan.

Denis Stehlik, voditelj volontera iz Slavonskog Broda kojih se ove godine prijavilo oko 200, naglasio je kako je cilj projekta osvijestiti mladom čovjeku kako je ljudima koji su na margini društva potrebna pomoć, potaknuti ih na dobra djela i tako im približiti da je vjera bez djela mrtva. Ustvrdio je da volontiranje ne samo da potiče na dobro, nego i smanjuje nasilje, jača zajedništvo, kroz druženje se bolje upoznaju i sklapaju prijateljstva za cijeli život.

Svjesni da im je u svemu potreban Božji blagoslov sudjelovali su na misnom slavlju i tako posvjedočili da su spremni pomoći svojim sugrađanima u potrebi, a uz to i sebe obogatiti.