Budi dio naše mreže
Izbornik

Groblje u Krndiji svjedočanstvo je stradanja nedužnih i nevinih

Krndija (IKA/TU)

Punitovački župnik dr. Đurica Pardon predvodio je na Dušni dan, 2. studenoga, koncelebrirano misno slavlje u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Krndiji.

U tom mjestu punitovačke župe, nekada naseljenom Nijemcima, protjeranima i stradalima u logorima u II. svjetskom ratu, okupili su se brojni vjernici, potomci nekadašnjih stanovnika Krndije i članova Zemaljske udruge podunavskih Švaba, ogranak Đakovo. Suslavio je umirovljeni profesor dr. Slavko Platz, član Njemačke zajednice Đakovo.

„Danas se u molitvama prisjećamo svih pokojnika koji su nekada ovdje živjeli, ostavili nam vjeru i baštinu na kojoj živimo. Posebno molimo za one koji su stradali samo zato što su bili Nijemci i koji su svjedočeći svoju vjeru trpjeli i patili.

Groblje u Krndiji svjedočanstvo je stradanja nedužnih i nevinih. Sjetimo se njihova progona, mnogih smrti bez pokopa i spomena, bez oznake groba. Molimo da sjećanje na nepravdu i zlo ne nestane iz naših sjećanja, za sve pokojne na groblju u Krndiji kao i za sve nas da nam Gospodin otvori put ka spasenju. Molimo u saznanju da nas vrijednosti praštanja, iskrenosti, odanosti i zajedništva vode ka vječnosti življenja sa svima kojih više nema“, rekao je među ostalim župnik u homiliji.

Poslije mise članovi Zemaljske udruge podunavskih Švaba, ogranak Đakovo, na groblju su nakon prigodne molitve kod središnjeg križa položili vijenac i upalili svijeće pred spomenikom podignutim na sjećanje stradanja i patnji nekadašnjih stanovnika i logoraša Krndije. Župnik je potom blagoslovio staro groblje gdje su grobovi koje nitko ne obilazi, često i bez imena.

Ključne riječi:
Dušni dan Krndija pardon