Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zadušnica povodom 33. obljetnice smrti prvog župnika Rimca

Slavonski Brod (IKA)

Vjernici župa sv. Josipa Radnika i sv. Nikole Tavelića u Slavonskom Brodu po prvi su put, nakon 42 dana nemogućnosti sudjelovanja na misnim slavljima zbog pandemije koronavirusa, u subotu, 2. svibnja sudjelovali na misi zadušnici za svog prvog župnika Josipa Rimca povodom 33. obljetnice njegove smrti.


U suslavlju s domaćim župnikom Matom Matasovićem misu je u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića na Jelasu predvodio domaći sin p. Marijan Zubak, misionar družbe Krvi Kristove. Poslužio je đakon Matija Aušić.

Povezujući poruke misnih čitanja toga dana s današnjom situacijom pojasnio je kako je ovo milosno vrijeme za sve nas, da preispitamo svoju savjest, da uočimo kako je lijepo stvarati sa svojim Stvoriteljem, dopustiti mu da On bude prvi u našem životu, da iako udaljeni u duhu budemo bliži jedni drugima, da istinski živimo sebedarje.

Oživljavajući život i djelo ovog glasovitog brodskog svećenika  u prigodnoj homiliji p. Marijan je podsjetio kako je djelujući od 1969. pa sve do svoje smrti do 1987.  kao župnik dviju brodskih župa ostavio velikog traga jer je bio svećenik s mnogo karizmi; veliki graditelj kako sa skromnim sredstvima dviju župnih crkava još više graditelj onoga duhovnog u svojim vjernicima.

„Ovaj spomendan – sjećanje na našeg župnik pozvani smo zahvaliti mu za sve što je učinio u svim mjestima gdje je službovao kao svećenik. Posijelo je toliko dobra u našim srcima od kojih mnogi i danas žive. Neka nam on bude primjer da se zapitamo po čemu će nas se ljudi sjetiti, po čemu pamtiti. To je naše sijanje ostavljanje onog ljudskog traga. To je naša povijest i nju pišemo svojim životom i primjerom“, poručio je župljanima p. Marijan.

Župnik Rimac pokopan je na gradskom groblju u Slavonskom Brodu u utorak 5. svibnja 1987. Grad ne pamti tako velik sprovod, koji je okupio oko 150 svećenika i pet tisuća ljudi, među kojima mnogo mladih.