Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Škvorčević u Voćinu predmolio krunicu za prestanak pandemije

Voćin (IKA)

U skladu s pozivom pape Franje na svakodnevnu molitvu krunice u svibnju pod geslom „Crkva se svesrdno moljaše Bogu“ (Dj 12,5), požeški biskup Antun Škvorčević je na spomendan sv. Josipa Radnika, u subotu 1. svibnja, predmolio krunicu u Gospinom svetištu u Voćinu.

Tijekom ovogodišnjeg mjeseca svibnja na inicijativu pape Franje iz trideset svjetskih svetišta Blažene Djevice Marije bit će svaki dan predvođena sveta krunica za prestanak pandemije koronavirusne bolesti.

Požeški biskup Škvorčević potaknuo je voditelje marijanskih svetišta u Požeškoj biskupiji, napose u Voćinu i Pleternici da tijekom mjeseca svibnja svakog dana po mogućnosti u 18  sati mole svetu krunicu na tu nakanu. I vjernici u požeškoj Katedrali predvođeni svećenicima u isto vrijeme bit će dionici svjetskoga molitvenog zajedništva s Marijom Isusovom Majkom.

Na prvi dan svibnja biskup Antun sudjelovao je u molitvi krunice u voćinskom Svetištu, zajedno s voditeljem svetišta Ivanom Ereizom, tajnikom Matejom Silukovićem te brojnim voćinskim vjernicima.

U uvodu je biskup kazao da započinje Marijin mjesec svibanj u kojem će se vjernici diljem svijeta okupljati u njezinim svetištima i molitvom svete krunice svjedočiti joj privrženost i ljubav. Istaknuo je da se i vjernici u Požeškoj biskupiji na poticaj pape Franje žele pridružiti spomenutim moliteljima tako što će tijekom svibnja u svim župama krunicu moliti na papinu nakanu. Također je istaknuo da molitvom žele posvjedočiti blizinu svima koji su pogođeni bolešću ili smrću svojih najbližih, da i njima Marija majčinskom ljubavlju bude blizu, te ih ohrabri i utješi u nevoljama te pomogne zdravlje duše i tijela.

Nakon pobožnosti biskup Antun je izrazio radost što su se voćinski vjernici večerašnjom pobožnošću pridružili svima onima koji na čelu s papom Franjom upućuju molitvu za završetak pandemije. Podsjetio je na 2. svibanj 2020. kada je hodočastio Gospi Voćinskoj u znak zahvale za prestanak zabrane okupljanja u crkvama. Rekao je da se treba naučiti živjeti s mnogim nevoljama, i da je molitveni život jedno od najboljih sredstava za to.

Istaknuvši da uskrsno vrijeme podsjeća na Mariju u molitvi s dvanaestoricom u dvorani Posljednje večere, biskup je kazao da molitvom s Isusovom Majkom tijekom mjeseca svibnja postajemo dionici onog zajedništva Crkve koje je Duh Sveti prosvijetlio, osnažio i pokrenuo te ono traje od dvorane Posljednje Večere pa sve do danas.

Uz zajedničku molitvu u Crkvi, biskup je podsjetio na važnost obiteljske molitve koja duhovno ispunja i povezuje njezine članove, čini obitelj blagoslovljenom i ojačanom Božjom prisutnošću. Kazao je da je današnja molitva svete krunice u voćinskom svetištu na svoj način označila početak ovogodišnjih hodočašća, te je izrazio radost šte će već idućega petka doći na hodočašće učenici i djelatnici iz katoličkih gimnazija a u subotu osnovnoškolska djeca iz župa Požeške biskupije.

Iste večeri, na spomendan sv. Josipa Radnika, u požeškoj katedrali kanonici Stolnog kaptola na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem, predvodili su molitvu svete krunice na nakanu Svetog Oca.