Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Đuro Hranić predvodio misu zadušnicu o 18. obljetnici smrti biskupa Ćirila Kosa

Đakovo (TU) (IKA)

„Danas dragom Bogu želimo zahvaliti za život, djelo i svjedočanstvo našeg pokojnog biskupa đakovačkog ili bosanskog i srijemskog mons. Ćirila Kosa, koji je umro na prije 18 godina, 6. srpnja 2003. godine, mjesec dana nakon pohoda sv. Ivana Pavla II. našoj biskupiji“, rekao je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, predvodeći u utorak 6. srpnja u đakovačkoj katedrali misu zadušnicu o 18. obljetnici smrti biskupa Kosa.

Uz nadbiskupa u miru Marina Srakića, pomoćnog biskupa Ivana Ćurića te srijemskog biskupa Đuru Gašparovića, koncelebrirala su još šestorica svećenika.

Na osobit način nadbiskup je pozdravio svoga predšasnika, nadbiskupa Srakića, čestitajući mu njegov 84. rođendan.
Spomendan mučenice sv. Marije Goretti

„Primite naše iskrene i radosne rođendanske čestitke i čestitke na Vašim postignućima, među kojima je i naša crkvena pokrajina, o kojoj se danas i sutra u organizaciji našega KBF održava znanstveni simpozij. Vi ste svakako jedan od najzaslužnijih što nam je biskupija uzdignuta na rang nadbiskupije i što je pronađeno pravično i dobro pravno rješenje za Srijemsku biskupiju. Gospodin neka primi našu molitvenu zahvalnost za Vas i za Vašu službu u našoj mjesnoj Crkvi, u našoj metropoliji i na razini Hrvatske biskupske konferencije. Neka Vas čuva u relativno dobrom zdravlju, krepkim i mentalno svježim za godine mnoge“, rekao je nadbiskup Hranić, dok je nadbiskup Srakić iz ruku dječaka Filipa Hrehorovića primio buket cvijeća.
Na početku homilije nadbiskup Hranić rekao je kako Crkva ovoga dana slavi spomendan mučenice za čistoću svoga tijela i svoje duše i svoga ženskoga dostojanstva – sv. Marije Goretti. Upoznao je nazočne s njezinim životom i tragičnom smrću, kao posljedice 18 uboda nožem. Umrla je opraštajući nasilniku, rekavši: „Opraštam mu! Iz neba ću se moliti za njegovo obraćenje. Poradi Isusa, koji je oprostio raskajanom razbojniku i ja ga želim imati blizu sebe u raju.“ Njezin ubojica u zatvoru je kao obraćenik odslužio kaznu te potom dobio oprost od Marijine obitelji.
Montirani proces biskupu Kosu

Potom je govorio o pokojnom biskupu Kosu, koji je na montiranom procesu, zajedno s nekoliko drugih svećenika i bogoslova, osuđen „u ime naroda“ na 7-godišnju zatvorsku kaznu.

„Kod Božjih ljudi prepoznajemo Isusove obrasce ponašanja. Sv. Marija Goretti oprostila je svome ubojici. A i biskup Ćiril jednako tako. Nije nosio ni najmanje gorčine niti je osuđivao predstavnike režima koji ga je zatvorio i osudio na robiju. Svake je godine čestitao Novu godinu svome sucu istražitelju, a nakon izlaska iz zatvora poslao je pismo zahvale referentu za preodgoj KPD Stara Gradiška za dobar postupak prema zatvorenicima u odjelu za izradu cisterni… A oni su njemu uzvraćali svojom čestitkom“, rekao je nadbiskup Hranić.
Podsjetio je na geslo biskupa Kosa: „In caritate, humilitate et vitae simplicite – ljubavlju, poniznošću i jednostavnošću života, koje je bilo njegovo ogledalo i njegov program. In caritate (ljubavlju) je vodio našu biskupijsku zajednicu, u ljubavi i ljubavlju je bio njezin učitelj i pastir te joj je u ljubavi služio poniznošću i jednostavnošću života – in humilitate et vitae simplicitate. Neka ga Gospodin pridruži sv. Mariji Goretti i svojim nebeskim ugodnicima.“
Molitva i blagoslov groba

Po završetku misnog slavlja, u pratnji nazočnih biskupa, svećenika, časnih sestara, bogoslova i vjernika, nadbiskup Hranić je u kripti katedrale kod groba pokojnog biskupa Kosa predvodio prigodnu molitvu i blagoslovio njegov grob, a potom su biskupi zajednički zazvali Božji blagoslov nad sve okupljene.