Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: dakovacko-osjecki-nadbiskup-mons-duro-hranic

Krčenje novih puteva za integraciju Roma u Katoličku Crkvu i društvo (2/5)

Godinu dana nakon smrti začetnice pastorala Roma na prostorima Republike Hrvatske, sestre Karoline Miljak, ASC (1950. - 2022.), ovaj feljton u pet nastavaka ima za cilj dokazati kako već sada postoje neizbrisivi tragovi koji su ona i suradnici ostavili na Crkvu, institucije, kulturu dijaloga, ali ponajviše na živote pripadnika romske zajednice kojima ne samo da je pomagala, već se iskreno radovala susretu s njima, podizala svijest u društvu o izazovima s kojima se susreću te je svesrdno vjerovala u njihovu društvenu integraciju i napredak.

Nadbiskup Đuro Hranić predvodio misu zadušnicu o 18. obljetnici smrti biskupa Ćirila Kosa

„Danas dragom Bogu želimo zahvaliti za život, djelo i svjedočanstvo našeg pokojnog biskupa đakovačkog ili bosanskog i srijemskog mons. Ćirila Kosa, koji je umro na prije 18 godina, 6. srpnja 2003. godine, mjesec dana nakon pohoda sv. Ivana Pavla II. našoj biskupiji“, rekao je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, predvodeći u utorak 6. srpnja u đakovačkoj katedrali misu zadušnicu o 18. obljetnici smrti biskupa Kosa.

Nadbiskup Hranić predvodio svečanu misu na Antunovo u Vinkovcima

U vinkovačkom svetištu sv. Antuna u Vinkovcima, franjevaca konventualaca, 13. lipnja svečano je proslavljena svetkovina „Sveca cijeloga svijeta“ – Sv. Antuna Padovanskog. Svečanu misu kao završetak proslave slavio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.

Konferencija dekanâ Đakovačko-osječke nadbiskupije

Pod predsjedanjem đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, u Metodovoj dvorani Svećeničkog doma u Đakovu u ponedjeljak 19. listopada održana je dekanska konferencija. Na konferenciji je sudjelovao pomoćni biskup Ivan Ćurić te svi dekani s područja Nadbiskupije.

Posveta župne crkve sv. Luke evanđeliste u Josipovcu

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić posvetio je u subotu, 17. listopada župnu crkvu sv. Luke evanđelista u Josipovcu u jubilejskoj 25. godini postojanja župe. Na svečanom misnom slavlju posvećen je i oltar u kojega su ugrađene moći bl. Miroslava Bulešića, zajedno s poveljom o posveti.

Apostolski nuncij Lingua predvodio misno slavlje u Požegi na blagdan sv. Terezije Avilske

Na svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške katedrale, grada Požege i Katoličke gimnazije u Požegi, u četvrtak 15. listopada, svečano euharistijsko slavlje u katedrali predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, u zajedništvu s požeškim dijecezanskim biskupom mons. Antunom Škvorčevićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom mons. Đurom Hranićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom u miru mons. Marinom Srakićem, đakovačko-osječkim pomoćnim biskupom mons. Ivanom Ćurićem, kanonicima požeškog Stolnog kaptola, svećenicima Katedralnog arhiđakonata te vjernicima grada Požege.

Nadbiskup Hranić u Aljmašu: Bez vjere u uskrsnuće nema prave sreće

U Gospinu Aljmašu, nadbiskupijskom Svetištu Gospe od Utočišta, proslavljena je u subotu 15. kolovoza svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo tijekom koje je središnju hodočasničku misu u 10 sati predslavio nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić, u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

1 2