Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić blagoslovio kapelu Trajnog euharistijskog klanjanja u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Uoči spomendana sv. Ivana Nepomuka i Dana grada Slavonskog Broda, u srijedu 15. svibnja, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je u Župi Bezgrješnog Srca Marijina na Budainci u Slavonskom Brodu večernje misno slavlje i blagoslovio kapelu Trajnoga euharistijskog klanjanja.

Misu su koncelebrirali slavonskobrodski dekan i župnik Tomislav Ćorluka,  tajnik Nadbiskupije vlč. Nikola Klemen i gvardijan brodskog samostana fra Slavko Milić.

Na misi su uz ostale vjernike sudjelovali predstavnici Grada na čelu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom.

Nadbiskup je na početku mise blagoslovio novouređenu kapelu smještenu u župnoj dvorani (nekadašnjoj crkvi) posvećenu bl. Carlu Acutisu u kojoj će odsada biti trajno euharistijsko klanjanje, koje je započelo u toj župi prije dvije godine, točnije 25. lipnja 2022. na svetkovinu Bezgrješnog Srca Marijina.

Osvrćući se na misna čitanja napose na evanđeoski odlomak u kojem Isus moli Oca za vjernike: „Oče sveti! Sačuvaj ih u svom Imenu – da budu jedno kao mi (…) A sada k tebi idem i ovo govorim u svijetu da imaju puninu moje radosti u sebi. (…) Oni nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta. I za njih posvećujem samoga sebe, da i oni budu posvećeni u istini: Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina. Kao što si ti mene poslao u svijet tako i ja šaljem njih u svijet“, nadbiskup je pojasnio kako su svijet u evanđeoskom rječniku svi oni koji misle prvenstveno na sebe i oni koji su vođeni samo svojim osobnim interesima te naglasio što nas sve udaljava od istine koja je u Bogu.

„Svijet su svi oni koji žive kao da Boga nema, koji su lišeni iskustva ‘biti s Isusom’ te iskustva voljenosti od Boga. I kao što je Isus bio od Oca poslan u svijet, da ga oplemeni i spasi Božjom ljubavlju, tako smo mi njegovi učenici pozvani Kristovo djelo spasenja ovoga svijeta u kojem mnogi trpe zbog sebičnosti, samodostatnosti, laži, korupcije i poigravanja ljudima, nastaviti danas. Isus nas ne spašava niti nas izbavlja od toga i takvoga svijeta, nego nas u nj šalje da budemo zdrava alternativa i pozitivan izazov za taj svijet“, rekao je nadbiskup.

Protumačio je kako tu nije riječ o bježanju od svijeta i od zadataka, nego je to poziv na polagano i mukotrpno suočavanje s onim što je nedostojno čovjeka. „To je poziv na pretvaranje ljudske povijesti u povijest spasenja, ludo vjerujući da se isplati živjeti kao Isus i onda kada se drugi podsmjehuju i kada se stari čovjek buni u nama. To je pozivna: biti u svijetu, ali ne biti od ovoga svijeta, nego od Boga – biti Božji“, ustvrdio je.

Nadbiskup Hranić zahvalio je na ustrajnosti u molitvi dionicima trajnog euharistijskog klanjanja kojih sada službeno ima više od 260, njihovim koordinatorima, kao i onima koji povremeno dolaze, naglasivši kako biti klanjateljem euharistijskom Isusu znači ponajprije hraniti se euharistijskim Isusom, živjeti sakramentalnim životom te se kao takav suobličiti Njemu i biti Njegova živa slika za ljude s kojima žive i s kojima se susreću u svakodnevnom životu. Biti kako je rekao, „u ovome svijetu, ali ne biti od ovoga svijeta, nego izranjati iz blizine Božje i zajedništva s njim, živjeti sebedarje Boga u čovjeku, čuvati se od zloga, kloniti se napasti da hrabrost svjedočenja izgubi snagu i pretvori se u oportunizam…“

Potaknuo ih je da poput bl. Carla Acutisa, kojemu je euharistija bila ‘autoput prema raju’, njeguju euharistijsku duhovnost i žive sakramentalnim životom.

Pojašnjavajući značenje klanjanja naglasio je kako se klanjanjem daje Gospodinu prilika da ih svojom ljubavlju i dobrotom preobrazi prema drugim ljudima.

„Klanjati se Isusu znači ići do onoga bitnog – oslobađati se od beskorisnih stvari, od ovisnosti, odbaciti ono čemu se ne smijemo klanjati. Klanjati se znači biti malen u prisutnosti Svevišnjega, otkriti pred njim da životna veličina nije u tome koliko imam, već koliko volim, da je životna veličina u ljubavi. Klanjati se znači pred otajstvom ljubavi, koja nadilazi sve udaljenosti, ponovo otkriti da smo braća i sestre. To znači crpsti snagu za dobro iz izvora svakoga dobra te u Bogu dobrote, ljubavi i milosrđa pronaći hrabrost za takav odnos sa svima drugima. Klanjati se znači susresti Isusa bez liste zahtjeva, s jedinom molbom da budemo s njime, za njega i za druge ljude. Klanjati se znači osjetiti da pripadam drugima i Bogu, da oni imaju pravo na mene, na moje vrijeme i na svoj prostor u mom životu. Kad se klanjam dopuštamo Isusu da nas izliječi i promijeni“, istaknuo je nadbiskup.

Dodao je i kako onaj koji je u stanju klanjati se pred euharistijskim Isusom izlazi iz najvećega robovanja i prestaje biti usredotočen na sebe te Božje planove staviti ispred sebe. „To je naša najljepša čestitka i Slavonskom Brodu za njegov Dan“, rekao je uz ostalo nadbiskup.

Upravo klanjajući se euharistijskom Isusu, nebeski zaštitnik Grada Slavonskog Broda sv. Ivan Nepomuk zadobio je snagu da se odupre zahtjevima svjetovnog vladara te je odlučio kako je bolje da postane mučenikom, nego da oda ispovjednu tajnu, napomenuo je nadbiskup.

Stavljajući naglasak na blagoslov kapele koja je posvećena blaženiku Carlu, mladiću koji je sve do svoje smrti u 16. godini bio redoviti klanjatelj euharistijskom Isusu te je uz ostalo izradio mrežnu stranicu posvećenu euharistijskim čudima, pozvao je mlade iz župe i grada da se da se stave pod zaštitu tog blaženika te poput njega šire evanđeoske vrednote i euharistijsku duhovnost.

Župnik Ćorluka zahvalio je nadbiskupu na predvođenju slavlja i blagoslovu nove kapele te naglasio kako će pristup kapeli smještenoj u prizemlju u dvorani prijašnje crkve imati i osobe s invaliditetom i starije osobe, s obzirom da je dosadašnja kapela bila smještene na katu župne crkve. Zahvalio je svim donatorima i nazočnom gradonačelniku Duspari na financijskim sredstvima koje su darovali kako bi kapela bila opremljena sa svime potrebnim. Zahvalio je još svim klanjateljima i koordinatorima trajnog euharistijskog klanjanja na čelu s nacionalnom koordinatoricom Nadom Burum.

Tom je prigodom otvorena i izložba slika duhovne tematike mlade slikarice i učiteljice razredne nastave iz Jaruga Monike Kajić. Kako je ona naslikala i bl. Carla Acutisa u Isusovu zagrljaju slika se nalazi na ulazu u novu kapelu.