Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Katehetske nedjelje i blagoslov prvašića u župi Brodsko Vinogorje

BRODSKO VINOGORJE (IKA)

Katehetsku nedjelju proslavili su u nedjelju 20. rujna vjeroučenici Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju u Slavonskom Brodu, okupljeni sa svojim roditeljima na svetoj euharistiji koju je za njih, napose za prvašiće uz početak nove školske i katehetske godine, prikazao župnik Krunoslav Karas.

U prigodnoj homiliji župnik Karas posvijestio je značenje katehetske nedjelje i samog pojma kateheza (grč. katehein = odzvanjati), te posebno pojasnio ključnu ulogu roditelja u vjerničkome odgoju njihove djece, kazavši kako su upravo otac  i majka prvi katehete, prvi vjeroučitelji svojih mališana od njihove najranije dobi.
Ta se uloga, kazao je, očituje u bezuvjetnoj ljubavi koja je zapravo slika Božje ljubavi prema svima nama. „Koliko se roditelji odnose prema svojoj vjeri, prema Gospodinu i majci Crkvi, toliko će i njihova djeca nasljedovati Isusov nauk i Evanđelje, koje treba odzvanjati  i u i po našim životima“, istaknuo je vlč. Karas i kazao da kateheza odnosno vjerska pouka zapravo počinje i prije nego što je dijete i začeto i rođeno, po ozračju ljubavi  i molitve supružnika  za novi život koji će donijeti na svijet.

Roditelje je pozvao da mole za svoju djecu i odgajaju ih u vjeri kako su i obećali o sakramentu njihova svetoga krštenja.
“Jeste li svjesni te svete odgovornosti pred Bogom, tog velikog poslanja kojega kao otac i majka imate u životu svoje djece? Nije dovoljno samo dijete nahraniti i odjenuti, dati  mu obrazovanje i krov nad glavom, treba za nj moliti, svaki dan. Ako vi molite, i oni će moliti. Molite za svoju djecu, jer oni su prije svega Božja ljubljena djeca. Blagoslivljajte ih, zazivajte na njih blagoslov Oca, Sina i Duha Svetog i zahvaljujte Bogu za njihov život”, poručio je župnik Karas.

Okupio je potom oko oltara sve prvašiće i na njih, njihovo učenje i školske torbe zazvao Božji blagoslov, te svakome od njih darovao čudotvorne medaljice Blažene Djevice Marije koje su nastale po viđenju sv. Katarine Labouré odnosno po uputama same Nebeske Majke koja joj se ukazala 1830. godine i od tada se šire po čitavom svijetu kao simbol Marijine zaštite i zagovora za sve koji joj se utječu.