Budi dio naše mreže
Izbornik

Sv. Nikola Tavelić proslavljen u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovina prvoga kanoniziranog hrvatskog sveca sv. Nikole Tavelića, prezbitera i mučenika, proslavljena je u ponedjeljak 14. studenoga u istoimenoj Župi u Slavonskom Brodu - naselje Jelas. 

Svečano blagdansko slavlje predvodio je novi župnik Darko Tvrdojević koji je u homiliji župljanima za primjer života u svetosti stavio sv. Nikolu Tavelića, koji je 500 godina nakon svoje smrti proglašen svecem, ustvrdivši kako je i to dokaz  da mučenička krv u Crkvi stalno ključa i nikada se ne hladi.

Pojasnio je kako nas Crkva slaveći svece mučenike poučava da je mučeništvo najveće svjedočanstvo ljubavi te želi naglasiti da je mučenik – u pravom smislu te riječi – onaj, koji je dao svoj život ne tek za neku ideju ili ideologiju, pa ni za neku vjersku istinu ili krepost, nego za osobu – za Isusa Krista.

Ustvrdio je da ni jedan kršćanski mučenik ne umire da bi širio i produbljivao mržnju među ljudima, nego da bi pobijedila ljubav. „Čini se da je nama kršćanima današnjice potrebna snaga i jasnoća u našem svjedočenju za opredijeljenost za Boga i njegove zapovijedi. Potrebna nam je hrabrost srca, da drugima, ‘blago i s poštovanjem, dobre savjesti’  možemo dati obrazloženje vlastitoga opredjeljenja koje nosimo u sebi, opredjeljenja za Isusa Krista. Nisu nam danas potrebni glasni heroji po društvenim mrežama. Danas su nam potrebni oni koji razumiju da je uspješnije trpjeti čineći dobro, nego čineći zlo. Takvi su bili mučenici“, rekao je uz ostalo župnik Tvrdojević.

Svojim je župljanima poručio da gledajući u sv. Nikolu Tavelića svednevnice crpe inspiraciju za hrabro podnošenje svojih križeva,  da ne malaksaju u vjeri nego da Božju ljubav i vjerničko opredjeljenje hrabro svjedoče. „Euharistija koju slavimo neka nam bude izvorom snage i utjehe na našem životnom putu, dok svi konačno jednom ne prispijemo u zajedništvo radosti našega Oca na nebesima koji na sprati i koji će nagraditi svaku našu patnju i žrtvu koju podnosimo u njegovo ime“, zaključio je župnik Tvrdojević.

Koncelebrirali su: fra Domagoj Šimunović, vlč. Josip Matanović, vlč. Nikola Kaurin i domaći sin vlč. Krešimir Čutura. Posluživao je đakon Antonio Pekić a pjevanje predvodio župni zbor.