Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Svete Bogorodice Marije i Svjetski dan mira u Đakovu

Đakovo (IKA/TU)

Misu na svetkovinu Bogorodice Marije u đakovačkoj katedrali u subotu, 1. siječnja predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

„Bog je na osobit način blagoslovio krilo Blažene Djevice Marije koja je rodila utjelovljenoga Sina Božjega. On je vrhunac blagoslova kojega je Bog izlio na ljudski rod… Pridružimo se i mi Blaženoj Djevici Mariji, sv. Josipu i svima onima koji su došli u betlehemsku štalicu pokloniti se novorođenome Djetetu Isusu i zamolimo njega – Kralja mira, za mir i radost u srcu, koje samo on može dati i koji su plod dara njegove ljubavi, milosrđa i oproštenja“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, uvodeći u svečano misno slavlje svetkovine, svima poželjevši ‘sretnu i blagoslovljenu godinu koju ovim danom započinjemo’.

Uz pomoćnog biskupa Ivana Ćurića suslavili su kanonici: mons. Josip Bernatović, mons. Luka Marijanović i mons. Luka Strgar, ravnatelj UZUK-a preč. Mato Gašparović, kancelar Nadbiskupijske kurije vlč. Drago Marković te tajnik Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Domagoj Lacković. Posluživao je đakon Bernard Prelčec, a slavlje je pjesmom pratio Mješoviti katedralni zbor.

Započinjući homiliju, nadbiskup se osvrnuo na naviješten evanđeoski odlomak u kojemu gotovo da je, kako je rekao, u kratkim napomenama naznačeno da Marijino Materinstvo nije tek biološka i trenutačna činjenica, nego stav, držanje, proces: ona počinje pratiti svoga Sina na njegovu životnom putu i, kako znamo, dopratit će ga sve do smrti, bit će među apostolima među koje dolazi uskrsli Isus i bila je s njima i na dan rođenja Crkve tj. na Duhove.

„Dok u takvom raspoloženju i mi danas u sebi s Blaženom Djevicom Marijom pohranjujemo božićno otajstvo i dok božićne događaje prebiremo u svom srcu, osjećamo se obdareni Božjim blagoslovom i jedni drugima izražavamo dobre želje za godinu koju smo započeli. No, naše čestitke i dobre želje ne bi smjele ostati sužene i zatvorene na pojedinačne i obiteljske prilike te na samo naše hrvatsko društvo. Biblijska čestitka što smo je čuli u današnjem prvom čitanju nas poučava da naše čestitke trebaju biti otvorene za mir i blagostanje za čitav ljudski rod“, istaknuo je nadbiskup Hranić, ukazujući nadalje kako se susrećemo s teškim gaženjem izvornoga Božjega nauma u Isusu Kristu, prema kojemu smo svi mi ljudi braća i sestre koji smo pozvani živjeti u uzajamnom poštovanju, pravdi i ljubavi.

Posvjestivši kako je mir dar Utjelovljenoga Sina Božjega, ali je isto tako svaki čovjek na svom mjestu i u svojoj službi graditelj mira, nadbiskup je podsjetio kako se današnji dan u Crkvi od 1968. obilježava i kao Svjetski dan mira, uz koji nam pape, od sv. Pavla VI. do danas, svake godine upućuju svoju poruku. U nastavku homilije protumačio je ovogodišnju poruku pape Franje, naslovljenu „Međugeneracijski dijalog, obrazovanje i rad: sredstva za izgradnju trajnoga mira“.