Budi dio naše mreže
Izbornik

Završena proslava 25. godišnjice osnutka Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku

Osijek (IKA/TU)

Učenici i zaposlenici Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku su uprizorenjem odgojno-obrazovnog projekta „Egipat“, u petak 19. travnja 2024., završili obilježavanje 25. godišnjice osnutka škole.

Otvorenju projekta na Trgu Vatroslava Lisinskog prisustvovali su đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, roditelji učenika, prijatelji škole te uzvanici među kojima predstavnici gradske i županijske vlasti i Sveučilišta J. J. Strossmayera.

Mons. Hranić je uz čestitku profesorima i polaznicima škole, ohrabrio učenike, da ustraju u svome radu i projektima, bivajući tako zdrava alternativa današnjem društvu.

Nakon sličnih i jednako uspješnih projekata s temom Grčke, Rima i Japana, na red je došla i drevna egipatska civilizacija, čiju su kulturu i običaje, osim predstavom, kojoj je prethodila zborna izvedba himne Republike Hrvatske, prikazali nizom radionica.

„Nastojali smo prikazati najveće dosege egipatske civilizacije, one koji su svima poznati, no mi smo ih detaljno razložili i prikazali publici u deset radionica koje su zajednički organizirali naši učenici i zaposlenici, od kojih svaka prikazuje jedan segment egipatskog društva“, rekao je ravnatelj Isusovačke klasične gimnazije Alen Šimičić.

„Ova se škola bazira na tri stupa: obrazovanju, formaciji u vjeri, dakle, onoj duhovnoj, koja obuzima sve čovjekove dimenzije, kako bi se razvijao u punom smislu, a treći je stup baš specifičan za našu školu, a odnosi se na brigu za pojedinca, jer ona omogućava da kreativnost jednog učenika, njegove sposobnosti, talenti, kreposti i vrline dođu do izražaja i stave se na raspolaganje drugima, a onda to jedan ovakav odgojno-obrazovni projekt otvara kao formu“, rekao je o. Sebastian Šujević, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i bivši ravnatelj škole.