Budi dio naše mreže
Izbornik

U Krndiji proslavljen blagdan Uzvišenja Svetoga Križa

Krndija (IKA/TU)

Blagdan Uzvišenja Svetoga Križa svečano je proslavljen 14. rujna u u Krndiji, istoimenoj filijalnoj crkvi župe Punitovci.

Večernju misu predslavio je po prvi put u Krndiji novi punitovački župnik vlč. Ivica Zrno.

Slavlje je započeo znakom križa na njemačkom jeziku, u znak sjećanja na njemačko stanovništvo koje je nekad naseljavalo Krndiju. U uvodnoj riječi podsjetio je na važnost blagdana koji Crkva toga dana slavi, pozivajući na trajno sjećanje na one koji su podigli crkvu, koji su „nažalost, u jednom trenutku ponijeli teški križ povijesti i pripadnosti svome narodu“.

„Svaki od nas kršćana obilježen je znakom Križa, već od samoga rođenja za Crkvu, tj. od krštenja… Bez križa ne možemo zamisliti svoj vjernički život, bez križa je nemoguće živjeti kao vjernik… Svijetu se čini kao ludost ispovijedati pripadnost Križu, no za vjernika nema drugoga puta. Povijesno gledajući, križ je jedno od mučila u Rimskom Carstvu, na križu su svoj život skončavali oni koji su osuđeni na propast i upravo u tom duhu vjernik ima tešku zadaću opravdati i odgovoriti sebi, a svjedočiti svijetu veličinu križa koji je znak i put spasenja… Živjeti u znaku Križa teško je i zahtjevno, ali i spasonosno“, rekao je župnik u homiliji.

Osim župljana, u slavlju su sudjelovali pripadnici Njemačke narodnosne zajednice, Zemaljske udruge podunavskih Švaba, ogranak Đakovo (Deutsche Gemeinschaft – Landsmannschaft der Donauschwaben on Kroatien, Esseg), s predsjednikom Ogranka Vilijem Haasom.

Na kraju slavlja župnik je pozdravio sve okupljene i pohvalio napor koji su uložili da bi krndijska crkva bila ispunjena. Obratio se i članovima ogranka Zemaljske udruge podunavskih Švaba, pozdravljajući ih po prvi put kao župnik u čijoj se župi nalazi Krndija. Pozdrav je uputio na njemačkom jeziku.