Budi dio naše mreže
Izbornik

U Otoku obnovljen Duhovski kraljičarski pohod

Otok (IKA/TU)

Nakon dugo vremena, u Otoku kod Vinkovaca je 5. lipnja, na svetkovinu Duhova, obnovljen običaj Duhovskog kraljičarskog ophoda.

Misu, koju je slavio župnik preč. Antun Knežević, uzveličale su otočke „kraljice” pripremljene za svečani duhovski ophod mjesta. Na početku misnog slavlja župnik ih je srdačno pozdravio i izrazio zadovoljstvo što je opet oživio davni otočki običaj.

U homiliji na misi je, među ostalim, rekao kako „Duh Božji zacjeljuje rane, potiče nas na praštanje, zajedništvo i ljubav. Zato ćemo na najbolji način dokazati da smo zaista Božji, da je u nama Duh Božji, ako iskazujemo ljubav jedni prema drugima tako da se iz našeg života i djelovanja očituje da nas vodi Duh Božji koji je sama dobrota, ljubav, milosrđe i praštanje, a da nas ne vodi duh ovoga svijeta koji je sebičnost, razdor, oholost i mržnja” poručio je župnik.

Duhovska svečanost ophoda mjesta nekad se slavila oba dana Duhova, no s vremenom se, zbog radnih obveza, svelo samo na prvi dan. Kraljičari ili „kraljice“ su djevojke odjevene u svečano narodno ruho. Na glavi nose mušku kapu optočenu dukatima i okićenu čapljinim perjem ili, u novije vrijeme, smiljem. U rukama nose sablje. Svaka djevojka pod kapom je kralj, iako u Otoku za sve kažu „kraljice“. Ophod počinje misom, a poslije se ophodi selo i na raskrižjima se odigra kolo i ukrštaju sablje pjevajući: “Ajd’ u kolo, kralju Leljo! Ajd’ poigraj, kralju Leljo!”. Po završetku misnog slavlja „kraljice“ su u procesiji izišle iz crkve, pred crkvom ukrstile sablje i nastavile ophod mjesta na radost mnogih građana Otoka.