Budi dio naše mreže
Izbornik

Komemoracija za prve poginule zrakoplovce u Domovinskom ratu

Otok (IKA)

Misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku 2. prosinca započeo je komemorativni skup u povodu obilježavanja 31. obljetnice pogibije prvih ratnih zrakoplovaca u Domovinskom ratu: Marka Živkovića, Mirka Vukušića, Rade Grive i Ante Plazibata, te svih branitelja Otoka.

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je Ivan Begović, župnik Župe Preslavnog Imena Marijinog iz Retkovaca i kapelan policijske kapelanije Župe sv. Euzebija i Poliona iz Vinkovaca, a suslavili su fra Mato Vincetić, vojni kapelan iz Vinkovaca i domaći župnik i dekan Otočkog dekanata Antun Knežević. Nazočili su predstavnici državne, županijske i gradske uprave predvođeni gradonačelnikom Grada Otoka Josipom Šarićem te predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i braniteljske udruge.

Vlč. Begović na početku je pozdravio obitelji i rodbinu poginulih zrakoplovaca i branitelja Otoka, sve nazočne branitelje, predstavnike HRZ-a te predstavnike državne, županijske i gradske uprave. U propovijedi je govorio o žrtvi poginulih branitelja, naglasivši kako smo dužni pamtiti njihovu žrtvu i shvaćati veličinu te žrtve. „Za naše živote oni su dali sve – svoje živote. Više se ne može dati! I Gospodin nas uči da moramo voljeti i braniti svoju domovinu. Naši poginuli branitelji to su nam pokazali svojim primjerom”, rekao je propovjednik.

Osvrnuo se i na naviješten evanđeoski ulomak, rekavši kako moramo biti pravedni te prepoznavati Gospodina u bližnjemu, ići jedno pored drugoga jer smo svi jednaki, te „ne smije biti gorčine u nama. Budimo oni koji će podupirati jedni druge“. Na kraju je zahvalio svima koji su došli na misno slavlje moliti za poginule branitelje i zrakoplovce jer to je još jedino što mi možemo za njih činiti.

Komemoracija je nastavljena u gradskom parku polaganjem vijenaca kod središnjeg spomenika poginulim zrakoplovcima i braniteljima Otoka te prigodnim govorima pojedinih dužnosnika. Zajedničku molitvu kod spomenika predvodio je fra Mato Vincetić.

Sve je završilo kulturno-duhovnim programom koji su izveli članovi Udruge dramskih amatera „Josip Kosor” iz Otoka i Gradski zbor Otok pod ravnanjem prof. Jana Valenćika.