Budi dio naše mreže
Izbornik

"Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije" za ožujak

Đakovo (IKA)

 „Socijalni nauk Crkve“ tema je novog Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije za ožujak. Glavni i odgovorni urednik, izv. prof. dr. sc. Boris Vulić u svom uvodniku pod naslovom „Grijeh struktura“ ističe: „Usto što je iznutra ranjen i oslabljen, sintagma grijeh struktura ukazuje da je čovjek istodobno i izvana pritiješnjen teretom grijeha čovječanstva.“

O temi broja pišu: Vladimir Dugalić („Poimanje i promicanje općeg dobra); Silvija Migles („Socijalni nauk Crkve u temelju socijalnog pastorala“); Bruno Petrušić („Najbolje čuvana tajna Crkve“); Igor Jakobfi („Đakovački i srijemski model socijalnog nauka Crkve“); Tea Vuglec Mijović („Opće dobro u obzoru politike bližnjega“); Matija Vinković („Susret ekologije i socijalnog nauka Crkve u govoru svetoga oca Franje na konferenciji COP 28“).

Kolumna za svećenike Zdenka Ilića nosi naslov „Opet nam dolazi biskup u vizitaciju!“; Stanislav Šota u rubrici Demografski izazovi u pastoralu donosi članak „Puno pljeve, malo žita – odgovornost Crkve za demografsku pustoš!“ Nadbiskup u miru Marin Srakić donosi peti nastavak feljtona „Glavne skupštine Hrvatskoga katoličkog akademskog prosvjetnog društva Strossmayer; Zvonko Pažin u Liturgijskim zborovanjima piše o „Bogoslužju Velikoga tjedna“. Propovijedi su priredili Ilija Dogan, Robert Erk, Josip Filipović, Mato Gašparović, Dario Hrga, Josip Ivešić, Antun Japundžić, Oliver Jurišić, Hrvoje Kalem, Nikola Kaurin. Materijal za euharistijsko klanjanje u korizmenom vremenu osmislio je Josip Filipović, a glazbeni prilog „Pohvale Otajstvu Križa“ Ivan Rakonca, dok u rubrici Meditatio Gregoriana Bruno Diklić piše o korizmenom himnu koji zaziva Božju strpljivost – „Attende, Domine“.

U rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište Ana Sarić piše pod naslovom „Lijek za naše obitelji je ljubav“, u Razgovoru s povodom razgovarali smo s Marinom Šijaković, lic. safeg. tajnicom Povjerenstva za zaštitu djece i ranjivih osoba pri HBK, a naslov ističe „Potrebno je vratiti izgubljeno povjerenje“.

Kolumna za vjeroučitelje Zvonimira Vidovića nosi naslov „Glumljena empatija bolja je od nikakve“; pripremu za vjeronaučni sat „Pravda i solidarnost“ osmislila je Nataša Šantić, župne kateheze za ožujak priredile su Ankica Savić i Sani Gilja, obiteljske kateheze za ožujak Iva Maričić, a Pavao Madžarević donosi četvrti nastavak kateheze za odrasle „Božji put s ljudima. Uz oslike Siegera Ködera“. Ivan Benaković priredio je susret biblijske skupine na temu „Isusova čuda ozdravljenja – primjer iz Evanđelja po Marku“, a Ivica Čatić razlaže ulomak iz Evanđelja po Marku – „Isus i žena Sirofeničanka (Mk 7,24-30). Željko Filajdić u rubrici Pogled u knjigu predstavlja knjigu Ivice Raguža – „Pohvala samoći. Pismo sestrama“.

Informativni dio Vjesnika započinje priopćenjem Srijemske biskupije o umirovljenju biskupa Gašparovića i preuzimanju službe biskupa Svaline te donosi i raspored slavlja sakramenta potvrde u 2024. godini. Tu su i vijesti o radnom susretu Đakovačko-osječke nadbiskupije i Hrvatskog restauratorskog zavoda; susretu djelatnika i suradnika Međubiskupijskog crkvenog suda; edukaciji za svećenike te posjetu nadbiskupa Hranića KBC-u Osijek. Održan je i seminar za crkvene glazbene suradnike te bračne parove, a tu su i vijesti o proslavi Svijećnice, Pepelnice te proslavi Gospe Lurdske. Omot broja donosi vijesti o krštenjima u Vinkovcima i Budrovcima o Danu života te proslavi 60. i 80. obljetnice zavjeta, a Tomislav Ćurić i Drago Marković pišu o kaležu izrađenom od srebra i urešenom pozlaćenim srebrom i emajlom, koji datira iz 19. stoljeća.