Budi dio naše mreže
Izbornik

U Baškoj počelo državno natjecanje iz Vjeronauka

Baška (IKA)

Svečano otvaranje Državnog natjecanja iz Vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola održano je u utorak 23. travnja 2024. u dvorani Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“ Krk – PŠ Baška.

Natjecanje se provodi u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije i Glasa Koncila.

Domaćini ovogodišnjeg natjecanja su PŠ Baška i Krčka biskupija. Na natjecanju sudjeluju 44 ekipe iz cijele Hrvatske, koje okupljaju 176 učenika i 44 mentora. Tema natjecanja je Socijalni nauk Crkve.

Okupljenim uzvanicima te sudionicima natjecanja obratili su se ravnatelj škole domaćina Serđo Samblić, načelnik Općine Baška Toni Juranić, predsjednik Državnog povjerenstva Tomislav Tomasić i krčki biskup mons. dr. sc. Ivica Petanjak.

Ravnatelj Samblić izrazio je radost što se po 10. put u krčkoj osnovnoj školi održava natjecanje iz nekog predmeta na državnoj razini. Pozdravio je sve uzvanike, sudionike i one koji su pripremili program. Zaželio je svima ugodno i uspješno natjecanje.

Načelnik Juranić svima je izrazio dobrodošlicu u Bašku. Istaknuo je važnost odgoja i obrazovanja koje djeci i mladima pomaže pronaći odgovore na važna životna pitanja koja se rađaju već u ranoj životnoj dobi. Posebnu ulogu ima Vjeronauk koji u promicanju duhovnog razvoja brine o individualnosti i razvoju svakog učenika te im u komunikaciji s predajom i međusobno pomaže u kreiranju sustava vrijednosti, osmišljavanju života i socijalnom povezivanju.

Tomislav Tomasić sve je pozdravio u ime AZOO-a i Državnog povjerenstva. Objasnio je da se izborom teme Socijalni nauk Crkve htjelo upoznati s bogatstvom koje on nudi, kao i potaknuti na razvijanje socijalnih vještina i kompetencija: zajedništva, solidarnosti, empatije, brige za čovjeka i život, odnosno, odgovornosti u izgradnji boljeg i zdravijeg društva. Čestitao je svima na postignutom uspjehu plasiranja na državno natjecanje te zaželio daljnji uspjeh.

Biskup Petanjak izrazio je radost što je Krčka biskupija, nakon državnog natjecanja održanog 2015. godine u gradu Krku, ponovno domaćin tog događaja. Svim natjecateljima zaželio je Božji blagoslov i uspješno natjecanje, te da sakupe što više znanja.

Program otvaranja glazbeno-scenskim nastupima oplemenili su učenici iz škole u Baški.

U program i tijek natjecanja sudionike su uveli predstojnik Katehetskog ureda Krčke biskupije mons. mr. sc. Zvonimir Seršić i član Državnog povjerenstva Zvonimir Lončar, prof.