Budi dio naše mreže
Izbornik

Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije za studeni

Đakovo (IKA/TU)

Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije za mjesec studeni obrađuje različite teme, a urednik doc. dr. Boris Vulić u svom uvodniku donosi ulomke uvodnika prijašnjih urednika - koji su se osvrnuli na timski pastoralni rad, svećeničku podvojenost i ozakonjenje pobačaja.

Slijede članci: Ivice Pažina („Katolički vjeronauk između poniznosti i nade“); Davora Vukovića – Ivane Katilović („Memoria passionis u teologiji Johanna Baptista Metza“); Ivana Bassija („Biti crven u licu ili biti crvena nosa“); Mande Svirac („Poziv kao izazov u svrhu evangelizacije suvremenog čovjeka“); nadbiskupa Marina Srakića („Duktorski tefter (dnevnik) 1959./1960.“); Vladimira Mikruta („Maturalno (pro)putovanje 1959.“); Marka Bubala („Petnaesta obljetnica smrti svetog Marka“).; a Tomislav Ćurić na omotu broja piše o oltaru sv. Ivana Nepomuka u baroknoj crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima.

Naslovnica Vjesnik 11/2019

Hrvoje Kalem u Konfinalijama piše na temu „Svećenik i zajednica“; nadbiskup Marin Srakić nastavlja feljton „Sve za vjeru i jedinstvo naroda“ o životu i djelu biskupa Antuna Akšamovića (10), dok Zvonko Pažin u Liturgijskim zborovanjima nastavlja pisati o „Euharistijskom slavlju prema Misalu iz 1962. i Misalu iz 2002. (2)“. Propovijedi su priredili: Vladimir Delić, Josip Ivešić, Antun Japundžić, Ivan Lenić, Petar Maskaljević i Josip Filipović koji je osmislio i euharistijsko klanjanje. Glazbeni prilog „U tijelu svojem“ priredio je Dejan Bubalo; Tomislav Vurušić priredio je nastavak promišljanja na temu „Zlostavljanje u djetinjstvu – izazovi za (bračni) život“, a Razgovor s povodom nosi naslov „Susrećemo čovjeka i kanonsko-pravno mu nastojimo pomoći“, razgovor s doc. dr. Zdenkom Ilićem, sudskim vikarom Međubiskupijskog suda prvog stupnja u Đakovu i prodekanom KBF-a u Đakovu.

Sanja Kopunović Legetin u kolumni Iz druge perspektive piše na temu „Vjeronauku (ni)je mjesto u školi“, pripremu za nastavni sat „Ususret drugome“ priredila je Nataša Šantić, a Nikolina Nedjeljković i Krešimir Bulat priredili su katehetski prilog pod naslovom „Već se bliži vrijeme blago“. Ivica Čatić u razradi Evanđelja po Marku piše o „Pojavi, krštenju i kušnji Isusa iz Nazareta (Mk 1,9-13); Krešimir Bulat osmislio je kviz znanja za biblijske zajednice o „Prvim stoljećima kršćanstva“; a Dino Klem u Pogledu u knjigu predstavlja monografiju „Barokna sakralna arhitektura Đakovačko-osječke nadbiskupije“ Margarete Turkalj Podmanicki.

Informativni dio i omot broja donose opširno izvješće i fotogaleriju o nadbiskupijskom hodočašću u Mariju Bistricu i Ivanec u godini 100. obljetnice rođenja biskupa Ćirila Kosa (1919.-2003). Slijedi apostolsko pismo u obliku motuproprija pape Franje o ustanovljenju Nedjelje Božje riječi, Poruka pape Franje za 3. Svjetski dan siromaha, priopćenje s 59. Zasjedanja Sabora HBK-a, a zatim i vijesti o: susretu premijera Plenkovića i članova Stalnog vijeća HBK-a, pastoralnom skupu o digitalnom dobu i mladima, đakonskom ređenju, misnom slavlju koje je predvodio bugarski biskup Georgi Jovčev, pohodu kardinala Puljića Slavoniji i ostalim nadbiskupijskim i župnim, pastoralnim i katehetskim zbivanjima.