Budi dio naše mreže
Izbornik

Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije za veljaču

Đakovo (IKA)

Novi "Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije" za veljaču bavi se temom „Liturgijske formacije“, a u svom uvodniku pod naslovom „Središnji odgoj u vjeri“ glavni i odgovorni urednik, izv. prof. dr. sc. Boris Vulić ističe: „Liturgijski će odgoj uvijek biti odlučujući za Crkvu, jer je to odgoj najvažnijeg izraza čovjekova odnosa s Bogom“, objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

O temi broja pišu: Ivica Žižić („Liturgijska forma i formacija“); Zvonko Pažin („Liturgijska formacija na nadžupnoj i župnoj razini“); Josip Filipović („Služitelji Riječi i služitelji pričesti“); Ivan Rako („Harmonija prošlosti i sadašnjosti: dinamika tradicije u liturgijskom razvoju“).

U kolumni za svećenike Zdenko Ilić piše pod naslovom „Badnjak – nedjelja – post – što izabrati?“; Stanislav Šota u rubrici Demografski izazovi u pastoralu donosi članak pod naslovom „U bilo kojem selu, samo ne u onome koje nema pošte i svećenika“. U svom feljtonu nadbiskup u miru Marin Srakić donosi nastavak priloga o „Glavnim skupštinama Hrvatskog katoličkog akademskog prosvjetnog društva Strossmayer (4)“; a Zvonko Pažin donosi novi prilog „Iz riznice naših vlastitih obrednika (24)“ o „Blagoslovu nemoćne djece“.  Propovijedi su priredili Mario Brkić, Tomislav Ćurić, Vladimir Delić i Bruno Diklić koji donosi i novi prilog u rubrici Meditatio Gregoriana pod naslovom „Responsum accepit Simeon“. Liturgijsko molitveni prilog za euharistijsko klanjanje priredio je Josip Filipović, a glazbeni prilog „O, Svjetlo duša, Isuse“ Ivan Rakonca.

Irena Konda u rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište piše „Kako djeca prerađuju emocije kroz crteže i lutke“,  Gordana Savić u rubrici Razgovor s povodom donosi razgovor s preč. Matijom Pavlakovićem, rektorom Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu pod naslovom „Odvaži se i pokušaj! Nemaš što izgubiti!“.

Zvonimir Vidović u kolumni za vjeroučitelje piše na temu „Vjeroučitelj kao uzor i autoritet u razredu“. Pripremu za sat „Liturgijsko vrijeme i molitva“ priredila je Sani Gilja te je u suradnji s Ankicom Savić osmislila i materijale za župnu katehezu, dok je Iva Maričić priredila obiteljske kateheze za veljaču. Katehezu za odrasle „Božji put s ljudima (3). Uz oslike Siegera Kodera“ priredio je Pavao Madžarević, a materijal za biblijske skupine na temu „O kvaliteti naše vjerske pouke na temelju Ivanova evanđelja“ priredio je Ivan Benaković. „Srce i religiju čisti Riječ Božja, ne ljudske predaje (Mk 7,1-23)“ naslov je tumačenja ulomka Markova evanđelja koje donosi Ivica Čatić, dok Željko Filajdić predstavlja knjige Olivera Jurišića „Identitet“ i „Jedanaest bajki za odrasle“.

Informativni dio Vjesnika donosi raspored kanonskih pohoda u 2024. godini, informacije o prijavama za SHKM u Gospiću te izvješća o središnjem ekumenskom bogoslužju, okruglom stolu o smislu Biblije, blagoslovu nadbiskupijskih vinograda i mladoga vina te proteklim svetkovinama. Omot broja, uz vijesti o susretu premijera Andreja Plenkovića i nadbiskupa Đure Hranića, uključivanju KBF-a u Đakovu u projekte EU te godišnjem saboru HZBS-a u Đakovu, donosi i prikaz kaleža iz ostavštine biskupa Strossmayera o čemu pišu Tomislav Ćurić i Drago Marković.