Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. Krešimir Iljazović proslavio mladu misu u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Novozaređeni svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Krešimir Iljazović proslavio je u nedjelju 18. srpnja svoju mladu misu pod geslom „Znam kome sam povjerovao“ (2 Tim 1, 12).

Mladomisničko slavlje započelo je na pragu obiteljskog doma roditeljskim blagoslovom oca Ante i majke Katice. Slijedila je potom procesija ulicama župe koju su, uz brojne župljane, krasili svećenici, ministranti, bogoslovi i vjernici odjeveni u narodne nošnje.

Molit ćemo za tebe da budeš blagoslovljen, uspješan i što je najvažnije da ostaneš vjeran svećenik

Po dolasku u dvorište Osnovne škole Vladimira Nazora, gdje ih je čekao pripremljen vanjski oltar, vlč. Krešimir prikazao je svoju prvu misnu žrtvu. Uz domaćeg župnika Roberta Farkaša, propovjednika vlč. Roberta Jugovića, suslavili su ovogodišnji mladomisnici vlč. Marko Obradović iz Andrijaševaca, vlč. Robert Erk iz Osijeka i vlč. Bruno Diklić iz Slavonskog Broda, brodski župnici: vlč. David Sluganović i mons. Stjepan Belobrajdić; ekonom nadbiskupije preč. Mato Gašparović, župni vikar u Vukovaru fra Matija Marijić i fra Lovro Gavran, svećenik franjevac na službi u franjevačkoj župi Đakovica na Kosovu (koji je i mladomisnikov rođak). U misnom slavlju sudjelovala je i šesnaestorica bogoslova od kojih je Nikola Klemen bio ceremonijar.

Mladomisnika, njegovu obitelj, okupljene svećenike, bogoslove i vjernički puk na početku je prigodnim govorom pozdravio domaći župnik vlč. Robert Farkaš. Mladomisniku je posvjestio kako će dobiti veliku obitelj kojoj će biti otac. Poželio je da Bog blagoslovi svaku njegovu riječ, kojom će naviještati istinu svetoga evanđelja, blagoslovi svaki njegov korak kojim će hititi župljanima bolesnicima, blagoslovi te svaku njegovu molitvu.

„Tako ćeš na najbolji način služiti ovome svijetu, svijetu koji treba Boga, iako toga često nije svjestan. Kao župna zajednica molit ćemo za tebe da budeš blagoslovljen, uspješan i što je najvažnije da ostaneš vjeran svećenik. Bog te blagoslovio, dragi mladomisniče!“, poručio je župnik Farkaš.

Propovijedajući na mladoj misi vlč. Krešimira, koji je đakonsku službu vršio u njegovoj župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, župnik Robert Jugović, posvjestio je mladomisniku njegovo geslo uzeto iz Pavlove poslanice Timoteju – „Znam kome sam povjerovao!“.

Sve što nam Bog daje ima svoj razlog, svoj smisao, a to je nada

Tako je pojasnio da je Pavao Timoteju govorio o tri važna koraka.
„Prvo, Pavao je svjestan u svome poslanju zbog onoga što čini da će trpjeti, da će biti određeno trpljenje koje sam nije htio, drugi će mu nametati. Potom Pavao poručuje da kad nam bude teško, kad nas križ privija do zemlje moramo imati pouzdanje da će Onaj, koji nas vodi, usmjerava, osposobljava snagom vjere koju je posadio u naše srce, dati snage da izdržimo i učinimo ono što je najbolje. Treće, Pavao tvrdi da sve što nam Bog daje ima svoj razlog, svoj smisao, a to je nada. Ako nemamo tu nadu u svome srcu, gubimo smisao svoga života, gubimo razlog svoga življenja. Upravo Pavao kroz svoje životno iskustvo potiče Timoteja. Dragi Krešimire, i ti si danas time stao uz Timoteja da potakne i tebe da upravo tu nadu nikada ne izgubiš u svome poslanju koje ti Bog šalje, bilo u onome što nas Bog poziva u svakodnevnom življenju, ili u onome što kroz službu svećeničkog reda smo pozvani svakodnevno činiti“, rekao je uz ostalo vlč. Jugović i pozvao mladomisnika da u svojoj svećeničkoj službu funkcionira po Isusovu srcu.

Svjestan da je molitva ono što poziv jača i drži ga budnim u zahvalnom govoru vlč. Krešimir zahvalio je prvotno Gospodinu za dar svećeništva, roditeljima za dar života, svojim odgojiteljima, župljanima i svima koji su ga molitvom pratili u njegovoj formaciji. Zahvalio je na materijalnoj pomoći oko mlade mise, svojim župljanima, župniku, Gradu Slavonskom Brodu, Županiji brodsko-posavskoj i tvrtkama koje su pomogle. Zahvalio je također ravnateljici i domaru Osnovne škole Vladimira Nazora na ustupljenom prostoru za mladu misu.

Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen prof. Kristinom Udovičić.

Bila je to prva mlada mise u ovoj župi osnovanoj 1977. godine i doista veličanstven događaj kako za vlč. Krešimira njegovu obitelj tako i za župljane na čelu sa župnikom vlč. Robertom Farkašem, koji nisu štedjeli svoga truda u organizaciji proslave.  I dok je vlč. Krešimir na misi posebno molio za svoje župljane i oni su molili za njega te ne čudi da je dan mlade mise, kojemu je i nebo bilo naklonjeno, protekao doista blagoslovljeno.

Trodnevna duhovna priprava prethodila mladoj misi

Mladoj misi prethodila je trodnevna duhovna priprava od srijede, 14. srpnja do petka 15. srpnja koju su predvodili: vlč. Leon Sagbohan, župni vikar Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, vlč. Josip Antolović, župnik Župe sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu i fra Matija Marijić, župni vikar u Župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

Krešimir je rođen je 10. rujna 1996. u Slavonskom Brodu. Odrastao je u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića na Mikrorajonu uz oca Antu, majku Katicu i brata Vedrana. U svojoj je župi odmalena počeo ministrirati te ne čudi da je rano osjetio duhovni poziv, kojem se kasnije odazvao. Nakon osnovne škole završio je  Ekonomsko-birotehničku školu (smjer ekonomist), a potom, u jesen 2015. primljen u Bogoslovno sjemenište. Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu završio je prošle godine obranom diplomskog rada pod naslovom Krize kršćanstva u suvremenom svijetu. Analiza situacija i mogući odgovori. Za đakona je u đakovačkoj prvostolnici zaređen prošle godine po rukama nadbiskupa Đure Hranića, a za svećenika na Petrovo ove godina po rukama apostolskog nuncija u RH mons. Giorgia Lingue. Na službu župnog vikara odlazi u župu Uzvišenja Svetog Križa u Osijeku.