Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv kardinala Piacenze na sudjelovanje u kampanji „Milijun djece moli krunicu“ 2023.

Rim (IKA)

Predsjednik Zaklade papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ kardinal Mauro Piacenza poslao je 15. srpnja 2023. pismo u kojem poziva na sudjelovanje u kampanji „Milijun djece moli krunicu“, koje prenosimo u cijelosti.

Dragi prijatelji!

Milijun djece moli krunicu! ACN svake godine 18. listopada s velikim uvjerenjem organizira ovu inicijativu. Zašto? Odakle ta vjera da je toliko važno da djeca mole krunicu? Zašto od vas tražimo da se angažirate da biste osigurali da što više djece prihvati ovaj poziv?

Zato što vjerujemo da je krunica dana od Boga i da to nužno znači da čini odlučujuću razliku! A odakle nam to uvjerenje? S jedne strane, zato što Marija, Majka Božja, to traži u ukazanjima koje je Crkva priznala! Drugo, zato što je to iskustvo Crkve i njezinih brojnih svetaca, potvrđeno crkvenim učenjem, i u skladu s našom kršćanskom vjerom.

Primjerice, sveti Ljudevit Marija Grignion Monfortski zapisao je:

„Zaklinjem vas, svakog dana molite krunicu! Jednoga ćete dana u nebu blagoslivljati dan i sat kada ste mi povjerovali.“ Njegova je izjava samo jedna od stotina svetaca i papa koji nam pomažu da shvatimo veliku vrijednost moljenja krunice.

U ukazanju u Fatimi, koje je Crkva priznala, sama Gospa poziva pastiriće da svakodnevno mole krunicu i prikazuju tu molitvu za obraćenje grešnika i mir u svijetu. Jedna od pastirića, Lucija, napisala je: „U ovim posljednjim vremenima u kojima živimo Blažena Djevica dala je novu snagu krunici. Stoga ne postoji nijedan problem, koliko god bio ozbiljan, […] koji se ne bi mogao riješiti molitvom krunice. Po krunici ćemo se spasiti, posvetiti, utješiti našega Gospodina i zadobiti spasenje brojnih duša.“

Za ovogodišnji molitveni dan željeli bismo razmišljati o još jednom aspektu moljenja krunice koji se lako previdi. U krunici, kontemplaciji otajstava života Isusa Krista, ugrađen je posjet arkanđela Gabrijela Mariji. Ponavljajući anđelove riječi kontempliramo važna otajstva Isusova života. U tom odlučujućem trenutku povijesti spasenja anđeo, i to arkanđeo Gabrijel, donosi Božju poruku Mariji. Anđeo prima Marijin odgovor i odnosi ga Bogu. Crkva zna za ta sveta duhovna bića, za vidljivo i nevidljivo stvaranje. On nje možemo naučiti da je anđeo potpuno duhovna osoba bez tijela i da se nalazi uza svakoga od nas kao pomoć od Boga. On nam može i želi pomoći da naučimo razumjeti i shvatiti novi i vječni život koji smo primili krštenjem. „Već od svojega početka (usp. Mt 18, 10) pa do smrti (usp. Lk 16, 22) ljudski je život okružen njihovom zaštitom (usp. Ps 34, 8; 91, 10 – 13) i zagovorom (usp. Job 33, 23 – 24; Zah 1, 12; Tob 12, 12). ‚…Svaki vjernik ima uza se anđela kao čuvara i pastira da ga vodi u život‘ (sv. Bazilije Veliki, Adversus Eunomium, 3, 1). Već na zemlji kršćanski život po vjeri sudjeluje u blaženom društvu s anđelima i ljudima koji su sjedinjeni u Bogu.“ (Katekizam Katoličke Crkve 336).

Nije li nužno za naš svijet da ponovno postanemo svjesni svetih anđela i da molimo njihovu pomoć kako bismo naučili jasno prepoznavati i jasno razlučivati u brojnim izazovima našega vremena? Ne bi li imalo smisla ponovno naučiti djecu molitvu anđelu čuvaru koja je stoljećima bila sasvim prirodna stvar u životu Crkve?

U tom bismo kontekstu ove godine djeci željeli predstaviti priču u kojoj anđeo u snu upozorava svetoga Josipa i on odmah kreće za Egipat. Kako je sveti Josip zaštitio život maloga Isusa uz pomoć svetog anđela.

Zato vas molimo da i ove godine ponovno molite s nama krunicu 18. listopada. Željeli bismo organizirati susrete na što više mjesta uključujući dječje skupine, škole, molitvene zajednice, radio i televiziju, digitalne platforme, društvene mreže … pa čak i vašu vlastitu djecu i unuke.

Dajmo svoj glas Gospodinu koji i danas zove svoje učenike: „Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko.“ (Mt 19, 14).

S vjerom u vašu velikodušnu suradnju ujedinjeni smo s vama u molitvi. Neka Bog blagoslovi vas i vaše voljene, neka vas Blažena Djevica štiti!

Mauro kard. Piacenza
predsjednik

O. Anton Laesser, CP
crkveni pomoćnik


Materijali za ovogodišnju kampanju – bojanke, strip, poster, preklopnik s uputama za moljenje krunice i dječjom posvetnom molitvom Majci Božjoj na hrvatskom jeziku – dostupni su na stranici zaklade Pomoć Crkvi u nevolji.