Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaključna nota biskupâ s Europske sinodske skupštine u Pragu

Prag (IKA)

Donosimo u cijelosti Zaključnu nota biskupâ s Europske kontinentalne sinodske skupštine održane u Pragu od 5. do 12. veljače 2023.

Kontinentalna sinodska skupština

Prag, 5.-12. veljače 2023.

Zaključna nota biskupâ

 Zahvaljujemo Gospodinu na iskustvu sinodalnosti koje nas je sve – biskupe, svećenike, posvećene osobe i laike – po prvi put okupilo jedne uz druge na kontinentalnoj razini. Raduje nas što smo ovih dana u Pragu uvidjeli da su trenuci molitve proživljeni zajedno, a još više radovi na skupštini bili duboko duhovno i istinski sinodsko iskustvo. Međusobno slušanje, plodan dijalog, pričanje o tome kako su naše crkvene zajednice doživjele prvu fazu sinodskog procesa i pripremale se za ovaj kontinentalni susret jasan su znak jedinstvene pripadnosti Kristu.

Nacionalna izvješća, rad u grupama i mnogi interventi koje smo čuli slili su se u završni dokument predstavljen na Skupštini koji će predstavljati doprinos Crkava u Europi izradi Instrumentuma laboris Sinode. Zahvaljujemo svima onima koji su dijelili s drugima svoja iskustva iskreno i s poštovanjem prema različitim senzibilitetima. Zahvaljujemo isto tako Uredničkom odboru za veliki posao obavljen u izradi tog dokumenta.

Kao plod ovog sinodskog iskustva, mi biskupi preuzimamo na sebe obvezu i dalje živjeti i promicati sinodski proces u strukturama i životu naših biskupija. Ovo iskustvo revne brige za čitavu Crkvu u Europi ohrabrilo nas je u našem zalaganju da vjerno živimo svoje sveopće poslanje. Obvezujemo se da ćemo podržati upute Svetoga Oca, Petrova nasljednika, da postanemo sinodska Crkva jačana iskustvom zajedništva, sudioništva i poslanja u Kristu.

Želimo zajedno, kao sveti Božji ljudi, vjernici laici i pastiri, putovati kao hodočasnici putovima Europe i naviještati radost evanđelja koja izvire iz susreta s Kristom i želimo to činiti zajedno s našom braćom i sestrama iz drugih kršćanskih konfesija.

Zalagat ćemo se za to da raširimo naše šatore kako bi naše crkvene zajednice još više postale mjesta gdje se svatko osjeća prihvaćenim.

Prag, 11. veljače 2023.

Spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske