Budi dio naše mreže
Izbornik

Govori pape Ivana Pavla II. Hrvatima – 1991. godina

Navješćujte Božju slavu i mir ljudima dobre volje

Mladima na općoj audijenciji

Vatikan, 2. siječnja 1991.

           “Draga hrvatska katolička mladeži, dragi hodočasnici iz Hrvatske, srdačno vas pozdravljam. Božićnim se otajstvom na obzorima čovječanstva pojavila sigurna nada i neprevarljiva utjeha. Zbog toga s anđelima i s betlehemskim pastirima navješćujte Božju slavu i mir ljudima dobre volje. Neka taj mir, koji nam je donio Krist, vlada u vašim srcima i u cijeloj vašoj Domovini. Sve vas blagoslivljam. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 1, 1991., str. 14.

 

Nastavite svojim pjevanjem širiti lijepo i plemenito

Dječjem zboru Vrapčići iz Zagreba na općoj audijenciji

Vatikan, 9. siječnja 1991.

           “Dragi članovi dječjega zbora Vrapčići iz Zagreba, dobro došli! Ustrajte u svojoj glazbenoj izobrazbi te svojim pjevanjem nastavite prenositi i širiti lijepo i plemenito. Moja je želja da istodobno iz dana u dan uzmognete rasti i u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Blagoslivljam vas ovdje nazočne i svu mladež u Hrvatskoj. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 1, 1991., str. 60.

 

Molite Boga za mir, za poštovanje ljudskih prava

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 30. siječnja 1991.

           “Moje je očinsko srce ispunjeno velikom radošću da mogu pozdraviti i vas iz Hrvatske. U ovim dramatičnim trenucima patnje i straha u pojedinim dijelovima svijeta, i u vašoj Domovini također, potičem vas na molitvu Bogu za mir, za odbacivanje napasti nepovjerenja i suparništva, te za poštivanje osnovnih ljudskih prava i za poštivanje dostojanstva i prava naroda. U budućnost vode naime uzajamno poštivanje, dijalog i pregovori o spornim pitanjima, te suradnja i solidarnost. Neka Bog obdari svojim blagoslovom i mirom vašu domovinu Hrvatsku i sav svijet. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 1, 1991., str. 241.

 

Moliti da Bog takne ljudska srca i ispuni ih ljubavlju

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 27. veljače 1991.

           “Dragi hodočasnici iz Hrvatske, sve vas od srca pozdravljam! Nalazimo se u korizmi koja je za sve posebno vrijeme milosti i obraćenja, vrijeme molitve i pokore. Korizma je također i vrijeme kada naša molitva treba biti žarča kako bi Bog, milostiv i milosrdan, taknuo ljudska srca i oslobodio ih osjećaja neprijateljstava i mržnji i ispunio ljubavlju. Naime, ljudsko srce su vrata kroz koja se ide ususret drugim ljudima i samom Bogu. Na sve vas zazivam Božji blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 1, 1991., str. 428.

 

Čuvajte i razvijajte dar svećeničkoga zvanja

Sjemeništarcima iz Zagreba i hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 27. ožujka 1991.

           “Dragi sjemeništarci iz Zagreba, srdačno vas pozdravljam! Krist vas želi učiniti služiteljima svoje otkupiteljske ljubavi i zbog toga čeka vaš slobodan, radostan i spreman odgovor. Čuvajte i razvijajte dar svećeničkog zvanja. Ono je plod kojim je u vama urodilo Vazmeno Otajstvo za dobro Crkve i cijeloga čovječanstva. Pozdravljam i vaše poglavare i profesore te sve svećeničke pripravnike u Hrvatskoj. Istodobno pozdravljam i ostale hrvatske hodočasnike ovdje nazočne. Svima podjeljujem svoj apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 1, 1991., str. 651.

 

Uskrsna čestitka

Vatikan, 31. ožujka 1991.

Na kraju uskrsne poruke prigodom blagoslova Urbi et Orbi Sveti Otac je s glavne lože bazilike sv. Petra čestitao Uskrs na 55 jezika; čestitka na hrvatskom bila je na 13. mjestu:

           “Sretan Uskrs!”

Ins., XIII., 1, 1991., str. 674.

 

Dar Božjega spasenje ljudima svjedočite svojim riječima i životom

Sjemeništarcima iz Splita na općoj audijenciji

Vatikan, 3. travnja 1991.

           “Srdačno pozdravljam sve hodočasnike iz Hrvatske, a posebno vas, dragi sjemeništarci iz Splita! Bog je po Vazmenom Otajstvu darovao spasenje svim ljudima. Svjedočite to svojim riječima i svojim životom. Neka vazmena radost ispunja vaša srca i neka vas uvijek prati Božji blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 1, 1991., str. 693.

 

Kristova pobjeda nad grijehom i smrću temelj je kršćanske nade

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 10. travnja 1991.

           “Dragi Hrvati, sve vas od srca pozdravljam! U ovo, vazmeno vrijeme proživljavamo Kristovu pobjedu nad grijehom i smrću. To je temelj kršćanske nade koja i u najtežim trenutcima potiče čovjeka da ne posustaje na svom putu k Bogu, izvoru života i mira. Božji blagoslov i mir bili uvijek s vama i s vašom domovinom Hrvatskom. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 1, 1991., str. 731.

 

Neka svim narodnim skupinama bude osigurano poštivanje njihove samobitnosti

Hodočasnicima u povodu Hrvatskoga pokorničkog hodočašća za mir

Vatikan, Trg sv. Petra, 21. travnja 1991.

Nakon uobičajene nedjeljne podnevne molitve, obraćajući se različitim skupinama vjernika prisutnih na Trgu sv. Petra u Vatikanu, papa Ivan Pavao II. pozdravio je i skupinu hrvatskih rodoljuba koji su nosili više hrvatskih zastava i veliki natpis “Croatia” ukrašen znakom mira: bijelim golubom s maslinovom grančicom u kljunu. Papa se riječima na talijanskom jeziku pridružio hrvatskom katoličkom pokorničkom hodočašću u Gospino svetište u Remetama:

           “Dok pozdravljamo Kraljicu Neba, pozivam vas danas da sjedinite svoju molitvu s mojom za narode Jugoslavije, različite po kulturi, vjeri, povijesti i jeziku, u traženju novih odnosa slobode, jednakosti i pravde, u poštovanju prava ljudi i naroda. Upravo danas hrvatski narod ide na pokorničko hodočašće u svetište Naše Gospe Remetske (Majka Božja Remetska), u blizini Zagreba, da bi molio za mir i slogu u Hrvatskoj i u cijeloj zemlji. Djevici, zazivanoj imenom Vjerna Odvjetnica Hrvatske, povjeravamo ovu našu braću da bi znali u cijelom jugoslavenskom društvu biti tvorci mira. Neka svim narodnim skupinama bude osigurano poštovanje njihove samobitnosti, i neka svi zajedno nađu hod prema zajedničkom dobru.

           Upućujem, na kraju, hitan poziv vjernicima ove ljubljene zemlje – kršćanima i muslimanima – da, u ime Boga, zajedničkoga Oca, znadu ujediniti se u obnovljenoj obvezi stvaranja povoljnih uvjeta za suživot u uzajamnom poštovanju i ljubavi.”

Ins., XIV., 1, 1991., str. 828 – 829 ; GK, 28. travnja 1991., str. 1.

 

Neka Kristov mir vlada u vašim srcima i domovini Hrvatskoj

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 24. travnja 1991.

           “Dragi hodočasnici iz Hrvatske, dobro došli! Suvremenom je svijetu žurno potrebna zrela vjere kršćana koji znaju u svjetlu Evanđelja promicati istinske vrijednosti. To je veliki zadatak za sve koji traže velikodušno i stalno zalaganje. Sve vas blagoslivljam i žarko želim da mir Kristov ispunja vaša srca i da vlada u vašoj domovini Hrvatskoj i posvuda u svijetu. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 1, 1991., str. 862.

 

Rado ću ovom prigodom blagosloviti umjetničko djelo na kojem je prikazan
sluga Božji Ivan Merz

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, Dvorana Pavla VI., 1. svibnja 1991.

Na kraju opće audijencije u Dvorani Pavla VI. Papa je blagoslovio veliki umjetnički brončani reljef za Dom hrvatskih hodočasnika u Rimu, što je i spomenuo u svome nagovoru. Reljef je izradio hrvatski umjetnik Ante Starčević, a prikazuje Ivana Merza koji povezuje Hrvate s Rimom.

           “Dragi hrvatski hodočasnici, srdačno vas pozdravljam! Čovjek jedino uz pomoć Božju i slijeđenjem njegova zakona može izgraditi društvo koje će biti uistinu čovječno. Potrebno je zbog toga da kršćani svojim življenjem pokažu nezamjenjivost i blagodat evanđeoskih načela za pojedinca, obitelj i cijelo društvo. Na vas i na vašu domovinu Hrvatsku zazivam puninu Božjega blagoslova i mira. Rado ću ovom prigodom blagosloviti umjetničko djelo na kojem je prikazan sluga Božji Ivan Merz, a koje je napravljeno za Domus Croata u Rimu. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 1, 1991., str. 1093; GK, 19. svibnja 1991., str. 14.

 

Vi ste nada svete Crkve i hrvatskoga naroda

Bogoslovima iz Zagreba nakon molitve Kraljice Neba

Vatikan, Trg sv. Petra, 5. svibnja 1991.

           “Pozdravljam također bogoslove iz velikog sjemeništa u Zagrebu. Dragi moji klerici, radostan sam što vas mogu vidjeti sakupljene ovdje na Trgu svetog Petra. Vi ste nada svete Crkve i hrvatskog naroda. Iskoristite vrijeme boravka u sjemeništu da postanete sveti svećenici i da u isto vrijeme skupite potrebno znanje za evangelizaciju duša koje će vam biti povjerene. Vama, vašoj braći bogoslovima koji su ostali u Zagrebu i vašoj obitelji od srca podjeljujem svoj apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 1, 1991., str. 1127.

 

Neka vam Marija, Kraljica Mira, od Boga isprosi pomoć i blagoslov

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 8. svibnja 1991.

           “Dragi Hrvati, očinski vas pozdravljam! Mjesec svibanj, posvećen Bogorodici, Majci Otkupitelja čovjeka, uvijek je nova prigoda za razvoj i jačanje različitih oblika marijanske pobožnosti – liturgijskih, pučkih i privatnih. Svjesni toga, ustrajte u molitvi s Marijom. I neka vam Ona, Kraljica Mira i Majka ljudi, zagovornica milosti, od Boga isprosi Njegovu pomoć i blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 1, 1991., str. 1158.

 

RAZDOBLJE DOMOVINSKOGA RATA

 

Crkva, služeći ljudima, ne prestaje svjedočiti Božju ljubav prema svakome čovjeku

Hodočasnicima iz Zagreba i Šestina na općoj audijenciji

Vatikan, 12. lipnja 1991.

           “Srdačno pozdravljam sve vas koji ste došli iz Hrvatske: vas iz zagrebačke župe Sv. Petra te učenike i nastavnike iz Šestina. Dobro došli! Crkva, kako u prošlosti, tako i danas, služeći ljudima, ne prestaje svjedočiti Božju ljubav prema svakome čovjeku i ne sustaje propovijedati Isusa Krista koji je jedini Put, Istina i Život. Pred njom stoji zadatak stalne evangelizacije svijeta. Obdario Gospodin svojim blagoslovom i mirom vas, vaše zajednice i cijelu vašu domovinu Hrvatsku. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 1, 1991., str. 1658.

 

Izražavam svoju solidarnost s patnjama naroda

Papin brzojav predsjedniku Hrvatske dr. Franji Tuđmanu

Vatikan, 29. lipnja 1991.

           “Vijesti o novim činima nasilja i gubicima ljudskih života u Hrvatskoj za Svetu su Stolicu uzrokom teške uznemirenosti. Izražavam svoju solidarnost s patnjama pučanstva te republike i uzdižem svoj glas za ohrabrenje svih inicijativa koje idu za obustavom uporabe sile i za stvaranjem uvjeta pogodnih dijalogu među različitim nacionalnim skupinama. Molim Boga da sve nadahne osjećajima poštovanja i bratstva kako bi se očuvalo zakonite težnje pojedinih strana i kako bi građanski mir brzo bio ponovno uspostavljen.

Papa Ivan Pavao II.“

OR, 1./2. srpnja 1991., str. 1; GK, 7. srpnja 1991., str. 3; ASS/1991, str. 587.

 

Zaustaviti pakleno kolo nasilja i mržnje

Vjernicima na općoj audijenciji

Vatikan, Trg sv. Petra, 3. srpnja 1991.

Tih je dana započela agresija na Sloveniju. Papa se obratio na talijanskom jeziku nazočnim hodočasnicima iz raznih krajeva svijeta ovim riječima:

           “Draga braćo i sestre, pozivam vas danas da se sjedinite s mojom molitvom Gospodinu za mir u Sloveniji, u Hrvatskoj i u cijeloj Jugoslaviji. Molimo Boga, Oca našega, da poštedi novih nevinih žrtava narode Jugoslavije, nama tako blize, i da utješi sve koji su u žalosti i u boli. Argument sile opet se pokušava nametnuti argumentu prava, nastojeći neutralizirati napore onih koji se na nacionalnoj i na međunarodnoj razini zalažu za miroljubivo rješenje teških postojećih problema. Međunarodna zajednica upravo ponavlja svoje apele za prestanak bratoubilačkog i beskorisnog rata. Mi svojim molitvama pratimo te napore. Neka Bog prosvijetli sve odgovorne i pokrene ih da čuju glas naroda one zemlje, poštujući njihova prava i zakonite težnje. Neka Kraljica Mira nadahne građanskim vlastima inicijative prikladne za ponovnu uspostavu reda i za stvaranje novih uvjeta dijaloga, da se zaustavi pakleno kolo nasilja i mržnje.

           Upućujem poziv također svim vjernicima u Jugoslaviji da sjedine svoje napore i svoje molitve, kako bi se postiglo ono što danas ima apsolutno prvenstvo: obustava građanskog rata koji bi mogao poprimiti još teže razmjere.”

OR, 4. srpnja 1991, str. 1; GK, 14. srpnja 1991, str. 1; ASS/1991, str. 599 – 600.

 

Uzajamno poštovanje, iskren dijalog i djelotvorna suradnja jedini su put koji vodi u budućnost

Mladima na općoj audijenciji

Vatikan, 24. srpnja 1991.

           “Draga hrvatska mladeži, od srca vas pozdravljam! Dok se vaša Domovina, unatoč velikim teškoćama, zalaže za obranu slobode i demokracije, znajte sačuvati ljudsko i kršćansko dostojanstvo. Oduprite se stoga napasti nasilja i svakom obliku izazivalaštva, koji su nijekanje čovječnosti i civilizacije. Jedini put koji vodi u budućnost i miran suživot jesu uzajamno poštovanje, iskreni dijalog i djelotvorna suradnja u rješavanju postojećih problema. I ne prestanite zajedno moliti Mariju, Kraljicu Mira, jer ‘Bogu ništa nije nemoguće!’ (Lk 1,37). Na vas i vašu domovinu Hrvatsku zazivam Božji blagoslov i mir. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 2 (1991.), str. 147.

 

Neka vam vjera pomogne na vašemu putu u budućnost

Šesti svjetski dan mladih
Pozdrav mladim Hrvatima u Gospinu svetištu na Jasnoj Gori

Čenstohova, 14. kolovoza 1991.

           “Srdačno pozdravljam i vas, dragi mladi koji ste došli iz Hrvatske. Vjera koja vas je dovela ovdje u svetište Gospe Jasnogorske neka vam pomogne i na vašem putu u budućnost. Dobro došli!”

Ins., XIV., 2 (1991.), str. 238.

 

Papin poziv međunarodnoj zajednici da pomogne Hrvatskoj

Pozdrav hrvatskim hodočasnicima na kraju svete mise u Pečuhu prigodom apostolskoga pohoda u Mađarsku

Pečuh, 17. kolovoza 1991.

Papinoj svetoj misi u Pečuhu pribivalo je uz oko dvadeset tisuća mađarskih Hrvata i oko tisuću tristo hodočasnika iz Hrvatske. Sudjelovalo je u toj misi pet hrvatskih biskupa koje je predvodio kardinal Franjo Kuharić. Obraćajući se hrvatskim hodočasnicima na hrvatskom jeziku, Papa je rekao:

           “Od srca pozdravljam đakovačkoga biskupa Ćirila Kosa i sve drage hrvatske vjernike koji su došli moliti zajedno sa svojim mađarskim prijateljima i tako obnoviti prisne bratske i kršćanske veze koje oduvijek postoje među ova dva naroda. Neka vam Bog udijeli blagodat trajna mira u ujedinjenoj Europi, čemu možete dati svoj plodan doprinos.

           Srdačno pozdravljam kardinala Kuharića, zagrebačkoga nadbiskupa, i druge biskupe koji su došli iz Hrvatske zajedno s brojnim vjernicima. Još jedanput vas uvjeravam da sam bliz vašim zakonitim težnjama, ponavljajući svoj apel međunarodnoj zajednici da vas pomogne u ovome teškom času vaše povijesti. Nadam se da ću jednoga ne dalekoga dana doći također k vama.”

Ins., XIV., 2, 1991., str. 310 – 311; GK, 25. kolovoza 1991., god. XXX., br. 34, str. 1.

 

Molimo zajedno za mir i prijateljstvo među narodima

Pozdrav hrvatskim biskupima i vjernicima na svetoj misi prigodom apostolskoga pohoda Mađarskoj

Szombathely, 19. kolovoza 1991.

           “Srdačno pozdravljam kardinala Kuharića, zagrebačkoga nadbiskupa, pomoćnoga biskupa Zagrebačke nadbiskupije Đuru Kokšu i hrvatske hodočasnike koji su došli iz Mađarske, iz Hrvatske, iz Austrije i iz Slovačke da bi se susreli s Petrovim Nasljednikom. Predragi, molitva koju upravljamo Gospodinu želi prije svega biti zahvala za mogućnost da se možemo susresti bez umjetnih granica i da javno možemo ispovjediti svoju vjeru, koju stoljećima baštinimo od svojih pređa. Molimo također i za mir i prijateljstvo među narodima. Neka Bog blagoslovi vas, vaše obitelji i sav hrvatski narod.”

Ins., XIV., 2, 1991., str. 353.

 

Cijela Katolička Crkva moli za mir u Hrvatskoj

Poziv svim katoličkim biskupima i vjernicima cijeloga svijeta na molitvu za mir u Hrvatskoj

Vatikan, 5. rujna 1991.

Papa Ivan Pavao II. pozvao je u četvrtak 5. rujna sve katoličke biskupe na svijetu da mu se sa svim katoličkim vjernicima pridruže u molitvi za mir u Hrvatskoj u nedjelju, 8. rujna, na blagdan Rođenja Marijina. Vijest o tom jedinstvenu Papinu pozivu, kakav hrvatska povijest još nije zabilježila, a koji uz religioznu ima i iznimnu diplomatsku važnost, priopćio je sam Papa zagrebačkom nadbiskupu Franji Kuhariću u pismu koje u cijelosti glasi:

           “Vijesti o žestokim oružanim sukobima prošlih dana u raznim dijelovima Hrvatske, upravo tek što je bio potpisan sporazum o prekidu vatre između svih zainteresiranih strana Europske zajednice, duboko me ražalošćuju i povećavaju moju zabrinutost za sudbinu hrvatskog naroda i svih naroda u Jugoslaviji.

           U ovim časovima boli i nesigurnosti želim prije svega izraziti svoju solidarnost s obiteljima poginulih i ranjenih, sa svima koji prestrašeni bježe i posebno s cijelim hrvatskim narodom koji je nemoćan da zaustavi katastrofu.

           Sveta Stolica još jednom izriče žaljenje zbog pribjegavanja oružanoj sili i posebno osuđuje upotrebu svakodnevnih sredstava velike razorne moći. Ona snažno podupire sve inicijative koje poduzima međunarodna zajednica, a na poseban način mirovnu konferenciju sazvanu za iduću subotu zato da se zaustave neprijateljstva i da se započne sa sporazumnim rješavanjem problema.

           Da bismo mogli od Božjeg milosrđa isprositi svršetak rata u Hrvatskoj, mir i slogu za sve narode u raznim republikama Jugoslavije, pozvao sam vjernike Katoličke Crkve u cijelom svijetu da se ujedine u molitvi sa mnom u nedjelju 8. rujna na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije. Neka Vaša Uzoritost priopći tu inicijativu biskupima Hrvatske i drugih republika, pozvavši ih da za sljedeću nedjelju u svim župama svojih biskupija organiziraju posebni dan molitve za mir u cijeloj Jugoslaviji. Sa srdačnim apostolskim blagoslovom.“

           Vatikan, 5. rujna 1991.

Papa Ivan Pavao II.

Ins., 484 – 485, OR, 6. rujna 1991., str. 1; GK, 15. rujna 1991., str. 1; ASS/1991., str. 735; Službeni vjesnik Zagrebačke nadbiskupije, 1991., str. 105.

 

Sve se to događa danas, u Europi, unatoč prihvaćenim međunarodnim obvezama da se jednom zauvijek odstrani rat

Govor prigodom molitve Anđeoskoga pozdravljenja za pastoralnoga pohoda biskupiji Vicenza u sjevernoj Italiji

Vicenza, 8. rujna 1991.

Ovogodišnji blagdan Male Gospe 8. rujna Papa je odredio da se u Katoličkoj Crkvi po cijelom svijetu moli za mir u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Toga je dana Papa bio na svome pastirskom pohodu u talijanskoj biskupiji Vicenzi. U svome govoru na talijanskom jeziku prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja spomenuo je i ratna stradanja u Hrvatskoj:

           “Danas se iz cijele Crkve, razasute svijetom, uzdižu Bogu posebne molitve kako bi se isprosio kraj borbi u Hrvatskoj i mir za sve narode Jugoslavije. Mi smo također molili za te nakane u sinoćnjoj krunici i danas u misi prije podne, a činimo to i sada svi zajedno, utječući se zagovoru Kraljice Mira. U posljednja su se dva mjeseca umnožili oružani sukobi na području Hrvatske, uz neprestani porast nasilja. Uporaba teškog naoružanja uzrokuje bezobzirna razaranja civilnih nastambi, crkava i samostana, uz brojne mrtve i ranjene. Narod traži spas bježeći sa svojih posjeda te se svakog dana povećava broj prognanika, prisiljenih da se suoče s vrlo velikim nevoljama. Sve se to događa danas, u Europi, unatoč prihvaćenim međunarodnim obvezama da se jednom zauvijek odstrani rat. Zapravo, nalazimo se pred sukobima za koje smo se nadali da se nikada više neće ponoviti u ovoj Europi, koju su u prošlosti već razdirale tolike okrutnosti. Nalazimo se, zatim, i pred teškom povredom duha Završnog akta iz Helsinkija o sigurnosti i suradnji u Europi, kao i Pariške povelje o Novoj Europi, koji odlučno odbacuju pribjegavanje uporabi sile kao sredstvu za rješavanje bilo kojega spora. Apeli i posrednički napori međunarodne zajednice ostali su dosad neuspješni zbog htijenja da silom prevladaju interesi jedne strane.

           Zazivamo Gospu da bi poslušala krik boli jednoga ispaćenog naroda. Molimo je da takne srca onih koji mogu ušutkati oružje i da im nadahne čuvstva mira. Zazivamo njezinu zaštitu nad sve inicijative koje su poduzete da bi se osigurao stvarni “prekid vatre” i da bi se strane privele iskrenim pregovorima koji bi osigurali slobodu i dostojanstvo svim narodima Jugoslavije, kojima treba dati mogućnost da sami odaberu vlastitu budućnost. Hrvatski narod, svi narodi Jugoslavije, imaju pravo da žive u miru, a isto tako, s druge strane, imaju dužnost pridonijeti stvaranju uvjeta za istinski mir.

           Neka im Svemogući Bog udijeli taj neprocjenjivi dar!”

OR, 9./10. rujna 1991, str. 1; GK, 15. rujna 1991., str. 6.

 

Ono što se događa nije dostojno čovjeka, nije dostojno Europe!

Govor okupljenim vjernicima prigodom molitve Anđeoskoga pozdravljenja

Vatikan, Trg sv. Petra, 22. rujna 1991.

Svoj je sadržajan govor Papa posvetio razmatranju o miru i angažiranju svih ljudi, posebno vjernika i kršćana, i njegovoj izgradnji. “Bez pravednosti nema mira!” naglasio je Sveti Otac te nastavio dalje na talijanskom jeziku osvrt na tragična ratna zbivanja u Jugoslaviji:

           “Stoga danas upućujemo najiskreniju molitvu za mir u Jugoslaviji. S dubokom žalošću valja priznati da riječ dana za prestanak sukoba nije održana. Došlo je stoga, vrijeme da ustvrdimo da ono što se događa u tim zemljama nije dostojno čovjeka, nije dostojno Europe. U ovom dramatičnom trenutku, stoga, snažno molim sve međunarodne ustanove i sve osobe dobre volje koje su u stanju zaustaviti ovaj rat, da učine svaki mogući napor da bi se stalo na kraj bratoubilačkim nasiljima koja krvlju zalijevaju cijele narode. Molim za žrtve, tijesno se združujem s obiteljima koje plaču nad svojim mrtvima, kao i s osobama koje su na putu progonstva iz svojih domova i krajeva. Dijelim duboku bol s časnim hrvatskim biskupima dok gledaju kako se raspršuje njihovo stado, kako se ruše crkve i kako se uništavaju tolike ustanove i kulturna dobra. Neka obje strane poštuju prestanak uništavanja. Neka međunarodna zajednica pomogne ovim narodima da žive u miru i slobodi! Presveta Djevice, čuj naše molitve i pomozi svim kršćanima da postanu stvaratelji mira.”

Ins., XIV., 2, 1991., str. 627 – 628; OR, 23./24. rujna 1991., str. 1; GK, 29. rujna 1991., str. 3.

 

Poziv na kršćansku nadu i molitvu kako bi prestalo nasilje i mržnja

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 9. listopada 1991.

           “Najsrdačnije pozdravljam sve vas iz Hrvatske! U ovim tako tragičnim danima na poseban sam način bliz nemoćnim ljudima vaše domovine i svim žrtvama apsurdnog rata. Suočeni s neizmjernom dramom koja se događa naočigled Europe i cijeloga svijeta, pozivam vas na kršćansku nadu i na molitvu da bi prestalo nasilje, ugasila se mržnja, te da bi zlo moglo biti pobijeđeno dobrim; da bude uspostavljen mir u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, te da svi narodi cijelog područja Jugoslavije uzmognu živjeti u međusobnom poštovanju i u bratskoj slozi. Preporučujem vas majčinskom Srcu Majke Božje koja je Kraljica Mira, koju vi častite kao Kraljicu Hrvata. Neka vas blagoslovi svemogući Bog. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 2, 1991., str. 787; OR, 10. listopada 1991., str. 5; GK, 20. listopada 1991., str. 4; ASS/1991., str. 838.

 

Ne prestajem od Boga moliti dar mira za hrvatski narod

Pismo pape Ivana Pavla II. hrvatskim biskupima u povodu ratnih stradanja

Vatikan, 10. listopada 1991.

Da bi što više pridonio stvaranju uvjeta za trajan mir u republikama bivše Jugoslavije, Papa je uputio pismo svim hrvatskim biskupima. Istoga dana drugo pismo slična sadržaja uputio je i srpskome patrijarhu Pavlu. Pismo hrvatskim biskupima glasi:

           “Uzoriti, draga braćo u episkopatu ljubljene Crkve u Hrvatskoj! Tragičan rat koji je sve jači već nekoliko mjeseci kalja krvlju dobar dio vaše Domovine. Vi me svojim pismima činite sudionikom vaše brige pastira zaokupljenih sudbinom svojih vjernika, a vi ste tumači patnja svojega naroda. Govorite mi o brojnim smrtima, razaranjima i o tolikim prognanicima koji iz straha napuštaju svoje domove. Izvješćujete me o rušenjima civilnih stanova, bolnica, škola, industrijskih objekata od kojih su neke blago neprocjenjive umjetničke vrijednosti za cijelo čovječanstvo.

           Te su vijesti za mene izvorom duboke žalosti i po njima se osjećam još bližim svakomu od vas i vašem ljubljenom pučanstvu. Želim reći vama, a po vama i svakomu od vaših vjernika, da ste svakodnevno prisutni u mojoj molitvi. Kako bih želio da ova moja riječ makar samo malo ublaži tolike patnje!

           Pred tolikim bolom i tolikim nesrećama, u svojoj odgovornosti pastir sveopće Crkve osjetio sam dužnost da u brojnim javnim pozivima ponovim kako ovaj rat ne može riješiti ni jedno pitanje, nego samo može uzrokovati razaranja i smrt te poticati mržnju i duh osvete. On će nakon toga ostaviti duboke rane u srcu tolikih obitelji i u srcu vaših gradova i vaših sela!

           U svojoj molitvi ne prestajem neumorno prositi od Boga dar mira za hrvatski narod, za srpski narod, za sve narode jugoslavenskih zemalja, koji su pozvani živjeti jedan pokraj drugoga na istom malenom djeliću Europe. Molim se s čvrstom nadom da će na kraju zdrav razum, pravo i pravednost nadvladati snagu oružja.

           Čežnja je današnjih ljudi, u Europi i čitavom svijetu, da se omogući urediti suživot ljudi u poštivanju njihovih prava i zakonitih težnji. Danas se više ne može trpjeti nadmoć jednoga naroda nad drugim, niti jednoga naroda nad manjinom drugoga naroda. Danas se sve više priznaju, poštuju i jamče prava naroda i prava manjina. Danas se ne mogu izmijeniti granice neke države upotrebom sile.

           Ta su načela, duboko ljudska i kršćanska, ozakonjena u međunarodnim ispravama, koje imaju biti pravilom ponašanja za sve vlade.

           Sadašnja teška situacija zahtijeva, čini se, od vas, pastira Kristove Crkve koji imate vrhunsku duhovnu zadaću, da promičete takva načela društvenoga suživota u vašim biskupijama. Vi, znam to dobro, s čežnjom želite mir svojim narodima. Da biste djelotvorno pridonijeli izgradnji trajnoga mira, pa i u tako teškom trenutku, budite neumorni tvorci oprosta i pomirenja. Znajte odgojiti svoje vjernike u ljubavi, koju je Krist dao i htio, u ljubavi koja je ‘velikodušna, dobrostiva… koja sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi’ (1 Kor 13,4–8).

           Silno cijenim susrete koje ste imali s patrijarhom i s predstavnicima hijerarhije Srpske pravoslavne Crkve te zajedničko zauzimanje stajališta u prilog miru i protiv rata. I u ovim potresnim trenutcima znajte neumorno nastaviti takav dijalog s vašom pravoslavnom braćom, u duhu uzajamna opraštanja, trudeći se nadvladati posljedice prošlosti; i postavite temelj boljoj budućnosti za svoje narode, u poštivanju načela pravednosti, slobode i dostojanstva svakoga naroda. Pojačajte stoga suradnju s pastirima Pravoslavne Crkve u pomoći žrtvama sukoba i prognanicima. Neka vaša ljubav ne zna za granice i neka među vjernicima uništi svaki trag zlopamćenja i nepovjerenja. Jedino tako moguće je nadati se doista mironosnoj budućnosti za vašu zemlju, gdje će se svaka osoba osjećati da je poštovana i zaštićena, bilo da je ona hrvatske, srpske ili druge narodnosti.

           Sa svoje pak strane ova Apostolska Stolica nastavlja podupirati njoj vlastitim načinom i sredstvima sve napore kojima je svrhom uspostaviti djelotvoran prekid vatre, kako bi se drukčijim pobudama riješila jugoslavenska kriza. Posebice podupire Mirovnu konferenciju u Haagu, i sve poduzima da dođe do međunarodnog jednodušja za priznavanje neovisnosti Slovenije, Hrvatske i drugih republika; to su one zatražile sukladno načelima Zaključne helsinške povelje koju su potpisale države članice Konferencije za sigurnost i suradnju u Europi.

           Draga braćo u biskupstvu, u ovom tragičnom času potičem vas da ostanete čvrsti u svojoj vjeri i da ustrajete u pouzdanoj molitvi. Svekolika Crkva moli s vama i za vas. Svi se kao jedan obraćamo Mariji, Kraljici Mira, neka ishodi mir svim narodima u Jugoslaviji te svima pomogne da umiju živjeti u uzajamnu poštovanju.

           S tim osjećajima zazivam na vas i na vaše vjernike blagoslov Svemogućega Boga.“

           U Vatikanu 10. listopada, 1991.

Papa Ivan Pavao II.

Ins., XIV., 2, 1991., str. 798 – 800; GK, 27. listopada 1991., str. 1.

 

Poziv međunarodnoj zajednici da se zaustavi rat protiv Hrvatske

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 23. listopada 1991.

           “Dragi Hrvati, sve vas srdačno, očinski pozdravljam! I danas ponavljam svoj poziv Međunarodnoj zajednici da nastavi svoje zalaganje da se zaustavi rat protiv vaše domovine, Hrvatske, i da se svim narodima na Balkanu omogući život u postojanu miru. Krvavi rat koji se vodi u Hrvatskoj, kao i vrlo ozbiljne napetosti u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, nameću se kao pitanja i kršćanima koji ne mogu izbjeći ozbiljnu dužnost da djelotvorno pridonesu rješenju postojeće krize i da ublaže tragične posljedice. Neka Bog blagoslovi one koji se zalažu za mir i neka udijeli utjehu ožalošćenima i prognanima. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 2, 1991., str. 990; OR, 24. listopada 1991., str. 5; GK, 3. studenoga 1991., str. 4; ASS/1991., str. 894.

 

Zajednički molimo Mariju, Majku Žalosnu, da isprosi mir za Hrvate

Skupini hrvatskih majki

Vatikan, 26. listopada 1991.

U posebnu audijenciju u subotu 26. listopada Papa je primio hrvatske majke koje su došle u Rim tražiti pomoć za svoje sinove. Sveti im je Otac uputio ovaj govor:

           “Drage sestre u Kristu, došle ste u Rim da bi izrazile svoju bol i svoj prosvjed protiv nepravedna i okrutna rata koji bije vašu Domovinu, te da istodobno zahvalite Papi za sve što je do sada učinio za mir. Poznato vam je da svednevice u svoje molitve uključujem patnje svih majki koje oplakuju svoju poginulu ili ranjenu djecu, patnje izbjeglica, kao i onih koji, na jedan ili drugi način, osjećaju posljedice toliko puta sprječavana i osuđivana rata. Znani su vam i svi pothvati koje je ovih mjeseci poduzela Sveta Stolica da bi se ostvarile težnje vaših naroda za pravdom i slobodom.

           Iako pozivi i dosadašnja nastojanja nisu još uvijek urodili željenim plodom, ne smijemo gubiti nadu! Molimo još više da bi milosrdni Gospodin taknuo srca odgovornih za tu veliku katastrofu, učinio ih pozornima na krik boli tolikih nevinih, pomogao im da shvate da je taj rat beskoristan, te ih potakne na poštivanje više puta potpisanih obveza za skončanje oružanoga nasilja.

           Zajednički molimo Mariju, Majku Žalosnu, da isprosi mir za Hrvate i sve narode te ljubljene jugoslavenske zemlje. Posebno danas molimo za stanovnike Dubrovnika koji podnose tako teška iskušenja. S tim osjećajima zazivam na vas, na vašu Domovinu i na sve republike Jugoslavije, blagoslov svemogućega Boga.”

Ins., XIV., 2, 1991., str. 1002.

 

Združujem svoj glas osude i vapaja s cijelim narodom koji trpi i umire

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 13. studenoga 1991.

           “Dragi vjernici iz Hrvatske, srdačno vas pozdravljam! Žalosne vijesti što stižu svednevice iz vaše domovine i dalje duboko žaloste moje srce. Krik boli i straha što se uzdiže iz Hrvatske ne može i ne smije ostaviti ravnodušnim ni jednoga kršćanina ili čovjeka dobre volje. Posljednjih je dana došlo do nečuveno žestokih napada u cijeloj Hrvatskoj, a posebice protiv Dubrovnika i Vukovara. U Dubrovniku su, među ostalim, pogođeni hoteli i bolnice pune prognanih i ranjenih. S tom agresijom treba prestati! Združujem svoj glas osude i vapaja s cijelim narodom koji trpi i umire, i s glasom svih onih u svijetu koji s užasom žale zbog ratnih grozota Hrvatskoj. Molim saveznu jugoslavensku vojsku da poštedi život golorukih građana i da zaustavi razoriteljski bijes protiv privatnih stanova i javnih zgrada, od kojih su neke od neprocjenjive umjetničke vrijednosti. Međunarodna zajednica ne može prihvatiti da nasilje postane sredstvo za rješavanje sporova među narodima, da se trajno gaze najosnovnija pravila ponašanja što su zajamčena i međunarodnim ugovorima i sporazumima. Valja stati na kraj toj tragediji koja obeščašćuje Europu i svijet. Neka Svemogući Bog dade svima svoj mir i svoj blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 2, 1991., str. 1142.

 

Kako ostati nijem pred trajanjem toga rata što sije toliko mrtvih u dragu hrvatsku zemlju?

Vjernicima prigodom molitve Anđeoskoga pozdravljenja u povodu molitvenoga dana Rimske biskupije za mir u Hrvatskoj i Jugoslaviji

Vatikan, Trg sv. Petra, 17. studenoga 1991.

           “Rimska biskupija danas obavlja molitveni dan kako bi se od Boga izmolio dar mira za Hrvate i za druge narode Jugoslavije. Pridružimo se također i mi molitvama koje se ustrajno uzdižu iz srca tolike naše braće i sestara, pritisnutih bolom, u onim ljubljenim zemljama; molimo za mir i pravdu za sve, bez razlike na nacionalnost ili vjeru. Zabrinutost Apostolske Stolice, prije i poslije početka toga nepravednog i okrutnog rata, bila je upravljena svim narodima Jugoslavije. Sveta Stolica je uporno tražila da se poštuju prava i zakonite težnje svih; zaklinjala je suprotstavljene strane da ne popuste iskušenju uporabe sile, nego da strpljivo i s dobrom voljom ustraju u naporima na uspostavi novih odnosa miroljubiva suživota; odvraćala je od pribjegavanja oružanom nasilju i nastojala na sve načine prekinuti strašnu spiralu bratoubilačke mržnje. Ali kako ostati nijem pred trajanjem toga rata što sije toliko mrtvih u dragu hrvatsku zemlju? Moja misao danas ide onima koji najviše trpe zbog toga sukoba. Svima još jednom ponavljam usrdan apel da se zaustavi rat i da konačno započnu iskreni pregovori za globalno rješenje sadašnje tragedije. U današnje vrijeme treba u povijesti biti nazočan s novim stavovima, kako se ne bi ponovile zablude iz prošlosti. One su nagomilale zlopamćenja prenesena u uspomene naroda; ali moramo nastojati tako činiti da se nadiđu ograde mržnje, otvarajući srca novosti što ju je Krist donio. (…) Ujedinjeni s Marijom, Majkom Kristovom i Majkom svih, poput apostola u dvorani Posljednje večere, molimo za našu braću u Jugoslaviji dar Duha koji preobraća srca.”

Ins., XIV., 2, 1991., str. 1177; OR, 18./19. studenoga 1991., str. 1; GK, 24. studenoga 1991., str. 1.

 

Papa je uz vas svojom molitvom i ljubavlju

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 20. studenoga 1991.

           “Dragi hrvatski hodočasnici, ganut sam pozdravljajući, ovdje nazočne, predstavnike izbjeglica u Hrvatskoj, a posebno neke od ranjenika koji dolaze iz izmučenoga grada Vukovara, ljude koji na vidljiv način nose biljege drame koja se sručila ovih zadnjih tjedana. Draga braćo i sestre, poznato vam je da je Papa uz vas svojom molitvom i ljubavlju; da je isto tako i uza sve one koji pate zbog toga besmislena rata u vašoj ljubljenoj zemlji. Ne prestanimo zazivati Gospodina da se što prije završi tolika bol i da međunarodna solidarnost pritekne u pomoć tamošnjemu dragom stanovništvu. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 2, 1991., str. 1213.

 

Ponesite u Hrvatsku izraze solidarnosti sa svima koji pate

Predstavnicima Hrvatskoga narodnog kazališta iz Splita na općoj audijenciji

Vatikan, 11. prosinca 1991.

           “Dragi hodočasnici iz Hrvatske, sve vas srdačno pozdravljam, posebno pjevače Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita. Došli ste u Rim kao svjedoci svježih rana vaše domovine zahvaćene okrutnim ratom. Htio bih da ponesete u Hrvatsku izraze solidarnosti sa svima koji pate, te jakost kršćanske nade koja ohrabruje vjernike i u najmračnijim trenutcima ljudske povijesti. Crkva nas poziva u ovo vrijeme Došašća da podignemo svoje glave, jer je blizu naše otkupljenje. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIV., 2, 1991., str. 1362.

 

Snaga mira neka nadvlada snagu mržnje, rata, nasilja

Iz govora u rimskoj župi Božanskoga Učitelja

Rim, 15. prosinca 1991.

Prigodom pastoralnoga pohoda rimskoj župi Božanskoga Učitelja Papa je okupljenim vjernicima na talijanskom u spontanom govoru rekao:

           “Tema mira je tema cijeloga svijeta, svih kontinenata, svih naroda, u različitim oblicima. Postala je posljednjih tjedana, posljednjih mjeseci također ‘vruća’ tema našega kontinenta. Mi trpimo zajedno s našom braćom na drugoj obali Jadrana, sa svima bez iznimke: Srbima, Hrvatima, Slovencima i sa svim drugim narodima Jugoslavije. Nastojmo živjeti s njima, dijeliti s njima patnje, ali prije svega moliti da snaga mira nadvlada snagu mržnje, rata, nasilja; da pobijedi snaga mira – Isus, Knez Mira – kako ga uvijek nazivamo u dane priprave za svetkovinu Božića. Neka On udijeli mir, neka prosvijetli srca, pamet, djelovanje svih. Ratom i nasiljem se ne može postići ništa; sve se može dobiti mirom, za dobro onih naroda, za dobro njihovih krajeva i njihove zemlje, jer su tako blizi, jedni s drugima međaši, a blizu su i nama. U ove dane potrebna je velika molitva, velik vapaj Knezu Mira, za mir među našim europskim susjedima.”

Ins., XIV., 2, 1991., str. 1391; OR, 16./17. prosinca 1991., str. 1.

 

Neka ne bude više rata u dragoj zemlji Hrvatskoj i u okolnim područjima

Božićna poruka i blagoslov Urbi et Orbi

Vatikan, Trg sv. Petra, Božić, Božić, 25. prosinca 1991.

Sveti je Otac u svojoj svečanoj božićnoj poruci upućenoj cijelom svijetu govorio najprije o otajstvu Božića i Kristovu utjelovljenju. Potom je spomenuo razne zemlje gdje ljudi trpe na razne načine. Spomenuo je i Hrvatsku. Donosimo izvadak iz Papine poruke gdje spominje rat u Hrvatskoj. Svoju je božićnu poruku Papa uputio na talijanskom jeziku uz simultani prijevod na mnoge jezike svijeta:

           “U špilji u kojoj Isus govori o nevinosti i miru, uđimo da bismo poslušali tako temeljnu pouku. Pristupi, o raspršeno i uplašeno čovječanstvo, da bi zatražilo mir, dar i zadatak za svakog čovjeka plemenitog i velikodušnog osjećanja. Dosta s mržnjom i nasiljem! Neka ne bude više rata u Jugoslaviji, neka ne bude više rata u dragoj zemlji Hrvatskoj i u okolnim područjima gdje strasti i nasilje izazivaju razum i dobru volju. Ne više ravnodušnosti i šutnji prema onome koji traži razumijevanje i solidarnost, za jauk onoga koji nastavlja umirati od gladi između rasipnosti i obilju dobara. (…) Samo ti, Utjelovljena Riječi, rođena od Marije, možeš nas učiniti braćom, sinovima u Sinu, sinovima prema slici Sina.” (…)

Ins., XIV., 2, 1991., str. 1460 – 1461.

 

Božićna čestitka

Vatikan, Božić, 25.prosinca 1991.

Na kraju božićne poruke prigodom blagoslova Urbi et Orbi Sveti Otac je s glavne lože bazilike sv. Petra čestitao Božić na 54 jezika; čestitka na hrvatskom bila je na 13. mjestu:

           “Sretan Božić! Neka Isusovo porođenje donese mir cijeloj Hrvatskoj!”

Ins., XIV., 2, 1991., str. 1463.