Budi dio naše mreže
Izbornik

Počelo izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb (IKA)

Izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije održava se na spomendan sv. Franje Saleškoga, u ponedjeljak 24. siječnja 2022., u sjedištu HBK u Zagrebu, pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića.

Izvanredno plenarno zasjedanje HBK uobičajeno se održava u siječnju uoči Teološko-pastoralnog tjedna u Zagrebu. Na početku zasjedanja, nakon uvodne molitve Srednjeg časa, nadbiskup Puljić uputio je okupljenim biskupima pozdravni govor.

Poseban pozdrav uputio je mons. Roku Glasnoviću koji je prije dva dana zaređen za dubrovačkog biskupa te kao takav prvi put sudjeluje u zasjedanju HBK.

Mons. Puljić je također njegovom predšasniku na službi dubrovačkog biskupa, mons. Mati Uziniću, čestitao godišnjicu biskupskog imenovanja (24. siječnja 2011.).

Predsjednik HBK napomenuo je da su se zbog zdravstvenih razloga od sudjelovanja u zasjedanju ispričali mons. Dražen Kutleša, mons. Ranko Vidović, mons. Ivan Ćurić i mons. Fabijan Svalina.

Potom se osvrnuo na trenutnu situaciju, s posebnim naglaskom na pandemiju koronavirusne bolesti. Dodao je da nitko nije otok te je okupljenim biskupima poručio da su pozvani „kao organizam Crkve skupa i zborno razmišljati i djelovati“. Stoga trebaju biti blizu onima koji su im povjereni i pružati moralnu i duhovnu podršku, te se hrvati s pandemijom, prevencijom i molitvom.

Nadbiskup Puljić, podsjetivši na riječi pape Franje da svi „plovimo, naime, u istoj lađi“, istaknuo je da je potrebno međusobno se slušati te udruženim snagama zdravstvenu krizu pretvoriti u šansu te tako biti „u nadi radosni, u nevolji strpljivi i u molitvi postojani“ (Rim 12, 12).

Naglasio je i da je, „usprkos golemom napretku medicine i ljekarništva, čovjek trajno izložen bolestima, razaranju i umiranju dok hodi ovom suznom dolinom. Potpuno ozdravljenje stići će tek ‚kad se obučemo u neraspadljivost‘ (1 Kor 15, 53). No, dok se to ne ostvari, nama je voditi mukotrpnu borbu uz pomoć naravnih i nadnaravnih sredstava.“

Predsjednik HBK na kraju je najavio teme zasjedanja. Biskupi će razmotriti neke poticaje i smjernice za ekumensko djelovanje te saslušati izvješće o aktivnostima Hrvatske katoličke mreže. Također će proći kroz kalendarske obveze u 2022. godini, te razgovarati o nekim mandatima u tijelima HBK.