Budi dio naše mreže
Izbornik

Preč. Mario Kopjar preuzeo službu pročelnika Hrvatskoga instituta za liturgijski pastoral

Zagreb (IKA)

Preuzevši službu u ponedjeljak 22. veljače u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na Ksaveru u Zagrebu, novi pročelnik Hrvatskoga instituta za liturgijski pastoral preč. dr. sc. Mario Kopjar istaknuo je da želi ići dobrim zacrtanim dosadašnjim smjerom, preporučujući se svima za suradnju.

Službu je u sjedištu HBK primio od dosadašnjeg pročelnika Instituta prof. dr. sc. fra Ante Crnčevića koji je na toj službi bio od 2004. godine. Primopredaji su nazočili i predsjednik Biskupske komisije HBK za liturgiju gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, generalni tajnik HBK doc. dr. Krunoslav Novak i zaposlenici Instituta. Biskup Križić je naglasio kako Hrvatski institut za liturgijski pastoral nakon 17 godina dobiva novog pročelnika.

Obraćanje biskupa Križića

“Sedamnaest godina nije malo. Kroz to razdoblje trebalo je stvarati puno toga, biti kreativan, pun mudrosti i nadahnuća. U jednom trenutku čovjek osjeti da bi bilo dobro da dođe netko drugi, s nekim novim ili barem svježim idejama. Ovaj Institut nastavlja dalje prema onome kako je zamišljen. Njegova uloga je prije svega pomoć župnicima u njihovu pastoralu. Naime, preko ovog Instituta daje se župnicima mnoge ideje, ne samo za homilije, nego i o tome kako liturgiju učiniti življom, kako je približiti ljudima da je bolje razumiju. S druge strane, taj Institut i na izdavačkom planu ima svoje veliko značenje u pripremanju liturgijskih knjiga. Primjerice, sada smo započeli s radom na novom Misalu, a tu će glavni nositelj biti naš Institut za liturgijski pastoral.”

Dosadašnji pročelnik fra Ante Crnčević dao je kraći pregled djelovanja Instituta u svom mandatu, zahvalivši svim zaposlenicima Instituta, dosadašnjim predsjednicima Biskupske komisije za liturgiju i generalnim tajnicima HBK na svakovrsnoj suradnji. Novi pročelnik preč. Kopjar, svećenik Varaždinske biskupije i predstojnik biskupijskog Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu, zahvalivši još jednom biskupima na ukazanom povjerenju, naglasio je da i dalje želi ići dobrim zacrtanim dosadašnjim smjerom, preporučujući se svima za suradnju.

Dr. Kopjar  imenovan je za novoga pročelnika HILP-a na 61. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskuske konferencije u Zagrebu 18. i 19. siječnja 2021.

Fra Ante Crnčević, vlč. Novak i mons. Križić

Institut je osnovan 1989. godine i razvijao se u teškim okolnostima ratnih nevolja. Dao je veliki doprinos promicanju liturgijskog života i liturgijskom odgoju vjernika. Liturgijsko-pastoralni mjesečnik “Živo vrelo”, kao HILP-ovo izdanje, pripada istaknutom sredstvu liturgijskog pastorala. Hrvatski institut za liturgijski pastoral ustanova je biskupa hrvatskog jezičnog područja. Uz izdavačku djelatnost koja obuhvaća brojne naslove liturgijske tematike, Institut je priredio i tiskao “Božanski časoslov”, koji je postao najtraženijom liturgijskom knjigom u Hrvatskoj nakon Drugoga vatikanskoga sabora te najdražim molitvenikom brojnih vjernika. Institut je organizirao i više znanstvenih skupova, simpozija, seminara za crkvene službenike i vjernike laike diljem Hrvatske i BiH, te bio savjetodavno tijelo u izgradnji i liturgijskom uređenju brojnih crkava u obje zemlje.

Hrvatski institut za liturgijski pastoral