Budi dio naše mreže
Izbornik

Započeo dvodnevni simpozij "Promicanje i oživotvorenje socijalnog nauka Crkve u Hrvatskoj"

Zagreb (IKA)

U organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK počeo je u Zagrebu simpozij "Promicanje i oživotvorenje socijalnog nauka Crkve u Hrvatskoj". Povod je 25 godina djelovanja Centra. Simpozij se u četvrtak, 23. studenoga, i petak, 24. studenoga, održava u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu. Ukupno je 18 predavača, a skup će završiti Okruglim stolom o temi 'Primjena socijalnog nauka Crkve u hrvatskoj stvarnosti'.

Rad simpozija započeo je pozdravnom riječju predsjednika Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića. On je poručio da je socijalni nauk Crkve jedno od temeljnih sredstava evangelizacije i važan sadržaj pastoralnog rada, osobito s odraslim i mladim vjernicima.

“Crkva je svjesna odgovornosti koju imaju vjernici laici u razvoju društva u kojemu oni žive. I zato ona želi svojim društvenim, odnosno socijalnim, naukom pružati pomoć vjernicima u pronalaženju odgovora u složenoj stvarnosti obiteljskog, gospodarskog, političkog, kulturnog, međunarodnog i različitih drugih područja društvenog života suvremenog svijeta”, poručio je mons. Hranić.

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve po svojoj zadaći i identitetu, nastavio je, studijski prati različita društvena i socijalna pitanja, pridonosi produbljivanju različitih socijalnih i društvenih pitanja te oblikovanju stavova s obzirom na različite društvene izazove i istodobno u javnosti zagovara i promiče, te te i takve evanđeoske vrednote i stavove nastoji promicati i implementirati kroz djelovanje kršćana u svakodnevni život.

“Centar, stoga, organizira javne tribine, seminare i savjetovanja, studijske dane, izdaje tiskane materijale, koristi elektronska sredstva društvenoga priopćavanja i različite oblike djelovanja kako bi iz kršćanske i evanđeoske perspektive progovorio o društvenim temama i pitanjima u vidu promicanja općega dobra i boljitka čitavog društva”, poručio je nadbiskup.

Također, izrazio je radost što tim dvodnevnim programom “možemo obilježiti i vrednovati 25. obljetnicu djelovanja Centra te se nadam da će i on, svi njegovi suradnici i korisnici iz ovog obilježavanja izaći ohrabreni, osnaženi, oduševljeniji te još svjesniji i društvene važnosti djelovanja Centra, a onda i svoje vlastite zauzetosti.”

Isto tako, nadbiskup Hranić je osvijestio da socijalni nauk Crkve ima izrazito pastoralnu orijentaciju, u vidu služenja kršćana svijetu i društvu gdje se želi podržavati cjelovito promicanje čovjeka i njegovo oslobođenje kako u ovozemnoj tako i u nadnaravnoj perspektivi.

U uvodnoj riječi pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauke dr. sc. Crkve Stjepan Baloban – koji je inače održao prvo predavanje na ovom skupu – podsjetio je na prvih 10 godina hrvatske demokracije i tadašnjeg povjerenja u Crkvu i u njezinu ulogu u društvu. U tom je ozračju osnovan Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve, kao ustanova HBK-a, kao i Katedra socijalnog nauka Crkve na KBF-u u Zagrebu.

Brojne aktivnosti Centra, ali i Katedre socijalnog nauka Crkve, obilježile su vrijeme 2000-ih godina. U međuvremenu su se prilike promijenile, posebno u hrvatskom društvu u odnosu na Crkvu i njezin utjecaj u javnom životu. Taj utjecaj, mislim na pozitivan utjecaj, vidljivo je manji, a u posljednja dva desetljeća se prema istraživanjima smanjuje povjerenje u Crkvu. Prema ‘Europskom istraživanju vrednota’ povjerenje u Crkvu bilo je: 1999. godine 64 posto, 2008. godine 53 posto i 2017. godine 38 posto.”

Dr. Baloban upitao se nadalje tko stvarno predstavlja Crkvu u društvu te je i odgovorio: “To su njezini članovi – kršćani, katolici, kao aktivni članovi društva u kojem žive.”

Pokoncilski pape Pavao VI., Ivan Pavao II., Benedikt XVI., a njihovim stopama kroči i papa Franjo, su na temelju socijalnog nauka Crkve tražili nove putove evanđeoske poruke do suvremenog čovjeka. U tom kontekstu su i danas aktualne upravo te riječi svetog Ivana Pavla II. da je ‘socijalni nauk Crkve instrument evangelizacije’ i Benedikta XVI. da je socijalni nauk Crkve ‘ljubav u istini u društvenim pitanjima'”, rekao je pročelnik Centra i zaključio:

“Teologija je pozvana tumačiti, kritički propitivati, ali i odgovarajuće primjenjivati crkveno učenje na konkretne crkvene i društvene prilike. U odnosu na socijalni nauk Crkve tu je neizbježna suradnja s drugim znanstvenim disciplinama.”