Budi dio naše mreže
Izbornik

Priopćenje za javnost u povodu redovite sjednice Komisije "Iustitia et pax" HBK - 10. prosinca 2007.

Zagreb (IKA)

Pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića, Komisija »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije održala je u ponedjeljak 10. prosinca 2007. godine u Zagrebu, u prostorijama Tajništva HBK, redovitu sjednicu.

Na toj sjednici Komisija se, među aktualnim pitanjima iz društvenog i crkvenog života u Republici Hrvatskoj, posvetila razmatranju pitanjâ vezanih uz problem zaštite hrvatskih vodnih izvora i Jadrana. S obzirom na odgovornost koju naš naraštaj ima prema vodi, kao našem velikom nacionalnom bogatstvu, Komisija smatra da je potrebno sve učiniti u cilju njezine zaštite i očuvanja. To je poglavito dužnost Hrvatskoga sabora koji treba donijeti primjerenu legislativu o tom vrlo važnom pitanju. Budući da je potrebno uskladiti hrvatske zakone s europskim zakonodavstvom, a polazeći sa stajališta naše odgovornosti prema svemu stvorenomu, Komisija drži važnim istaknuti da se moraju poštivati osobito dvije dimenzije: voda je naše nacionalno bogatstvo i socijalni aspekt kojim se svakom stanovniku zemlje treba jamčiti osnovno korištenje vode. U tom kontekstu Komisija će objaviti i predstaviti dokument o toj tematici.

Slijedom događaja vezanih uz održane parlamentarne izbore, Komisija poziva na poštivanje Ustava i institucija, posebno Sabora kao najviše instance iz koje proistječe mandat Vlade. Komisija također smatra da se ne smije derogirati odluka Sabora kao vrhovnoga zakonodavnoga tijela u zemlji, s obzirom na primjenu tzv. Zaštićenoga ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu, što je u konačnosti u interesu i naših susjeda.

Komisija je već poduzele neke korake u svrhu suradnje, osobito s komisijama »Iustitia et pax« Bosne i Hercegovine te Slovenije, a surađivat će i dalje i s ostalim europskim komisijama.

U Zagrebu, 10. prosinca 2007.

mons. Vlado Košić

predsjednik Komisije »Iustitia et pax« HBK