Budi dio naše mreže
Izbornik

289. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj

Zagreb (IKA)

Tradicionalno, 289. u nizu, zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj, u sklopu kojega će biti i hodočašće mladih, ove će se godine održati u subotu, 12. i nedjelju, 13. rujna pod geslom „O, pomozi palom svijetu koji želi ozdravljenje“.

Budući da se hodočasti u posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, neće biti organiziranih procesija, a svi će se susreti održati na otvorenome. Stoga se preporuča da vjernici za dolazak u Mariju Bistricu koriste osobna vozila ili dođu pješice, da ulazak u baziliku bude pojedinačno ili u manjim skupinama te da se hodočasnici u svemu pridržavaju uputa Nacionalnoga stožera civilne zaštite.

Hodočasnici pješaci kreću u subotu, 12. rujna iz Zagreba prema Mariji Bistrici iz tri smjera:

  • od katedrale preko Sljemena – blagoslov hodočasnika bit će ispred katedrale u 5 sati, misu u sljemenskoj kapeli u 9 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško;
  • iz Čučerja preko Laza – misu u Čučerju u 10.30 sati slavit će zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski;
  • od Sesveta preko Laza – misa u Sesvetama bit će u 9 sati.

Po dolasku u Mariju Bistricu na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca održat će se u 18.30 pokorničko bogoslužje uz mogućnost za ispovijed, a u 19 sati započet će euharistijsko klanjanje. Program će završiti Službom svjetla u 20 sati.

U nedjelju 13. rujna u 9 sati održat će se pobožnost Križnoga puta koju će predvoditi jedan od zagrebačkih pomoćnih biskupa. Nakon pobožnosti Križnoga puta vjernici će imati prigodu za ispovijed i osobne pobožnosti.

Svečano euharistijsko slavlje u nedjelju 13. rujna u 11 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U 15 sati predviđen je zajednički oproštaj te povratak hodočasnika kućama.

I dok su se u zaraznim bolestima i prirodnim katastrofama vjernici u povijesti uvijek utjecali u zagovor nebeskih zaštitnika, Blažena Djevica Marija u Lauretanskim se litanijama naziva „Zdravlje bolesnih“. S mnoštvom pločica punih zahvalnih riječi za posredovanje u ozdravljenju, potvrda njezina zagovora zabilježena je i u arkadama oko bistričke bazilike.

Posebice se pozivaju mladi da se priključe hodočasnicima pješacima u subotu ili da u nedjelju dođu zajedno sa svojim obiteljima moliti Mariju za zdravlje tijela izloženoga zarazi te za zdravlje uma i duše, uz zahvalnost za sačuvane živote u potresu koji je ostavio teška materijalna razaranja i potresenost.

Program i detalje hodočašća u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija najavio je povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Kristijan Tušek.