Budi dio naše mreže
Izbornik

31. Marulićevi dani

Split (IKA)

U srijedu 21. travnja polaganjem vijenaca vijenac na spomenik Marka Marulića na Trgu braće Radića, kao i na njegov grob u crkvi Sv. Franje u Splitu, koje je položio splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, uz predstavnike Društva prijatelja kulturne baštine i Književnog kruga-Split, započeo je trideset i prvi skup posvećen Marku Maruliću.

U spomen na oca hrvatske književnosti, velikog suvremenika i humanista Europe pod čijom je stvaralačkom rukom nastala „Judita“, odlukom Hrvatskog sabora ova godina proglašena je Godinom Marka Marulića.

U ovoj godini spojila su se dva jubileja: 520 godina otkako je Marulić završio znameniti ep „Judita“ te 500. obljetnica od tiskanja „Judite“, prvog takvog djela napisanog hrvatskim jezikom, točnije onodobnom splitskom čakavicom.

Marulić ispjevao je hrvatskim jezikom i „Istoriju od Suzane“, „Dobre nauke“, a preveo je „Stumačenje Kata“, potom i glasovito srednjovjekovno djelo „De imitatione Christi“ naslovljeno „Od naslidovanja Isukrstova“, a Marulićevi su i „Život Svetog Jerolima“ te „Nauci sv. Bernarda sestri svojoj“. Ne samo da je „Juditom“ Marulić postavio čvrste temelje hrvatske književnosti i literature, već je s „Juditom“ hrvatski narod prvi put stupio na europsku pozornicu književnog stvaranja.

U petak 23. travnja u HAZU Split započinje dvodnevni međunarodni skup posvećen 500. obljetnici prvotiska Judite, kao video konferencija, na kojoj će nastupiti šesnaest izlagača, u organizaciji Književnog kruga Split  i Odsjeka za  kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva kulture i medija.