Budi dio naše mreže
Izbornik

32. obljetnica ratnih stradanja u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

U znak sjećanja na 32. obljetnicu jednog od najtežih ratnih dana u Slavonskom Brodu te u spomen svim poginulim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu u Brodsko-posavskoj županiji, održana je u petak 3. svibnja komemoracija pod nazivom „Sjećamo ih se s ponosom i tugom“.

U organizaciji Udruge civilnih stradalnika Brodsko-posavske županije, a u koordinaciji Udruge branitelja uz potporu Grada i Brodsko-posavske županije program obljetnice započeo je misom za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu, koju je u kapeli sv. Ane u brodskoj Tvrđavi predvodio župnik Župe Gospe Brze Pomoći vlč. Anđelko Cindori.

U propovijedi je vlč. Cindori naglasio kako su za slobodu domovine zaslužni branitelji koji su za nju dali svoje živote te dodao kako su svi pozvani cijeniti njihovu žrtvu. Usporedio je njihovu žrtvu s Kristovom te upozorio kako se ne ona smije olako shvaćati. Nazočnima je zahvalio na sudjelovanju u misi osvijestivši im kako je upravo misa ono najveće što braniteljima mogu dati.

Program je nastavljen kod spomenika „Djevojčica“ na Plavom polju gdje su vijence i lampione položila izaslanstva roditelja poginule djece, Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije, braniteljskih udruga kao i predstavnici političkih stranaka.

Uslijedila je kolona sjećanja, koju su i ove godine predvodila djeca, do spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića gdje su zapaljenje svijeće i položeno cvijeće za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Molitvu je predvodio župni vikar Župe Gospe Brze Pomoći vlč. Bernard Prelčec.

U nastavku programa, u domu Zajednice županijskih zajednica, udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske (HVIDR-a RH) održan je okrugli stol o temi „Slavonski Brod: Grad heroj domovinskog rata“. Sudionici okruglog stola bila su dva ratna zapovjednika, umirovljeni pukovnik Ivica Levačić i bojnik u mirovini Mato Gačić te profesori Matija Benić i Krešimir Grubanović.

Jedan od najtežih ratnih dana za Slavonski Brod bio je 3. svibnja 1992. Tog je dana od avionskih bombi život izgubilo 16 osoba, 60 ih je ranjeno, od toga 30 teško. Tragedija se dogodila u Kuhačevoj ulici blizu područne škole „Hugo Badalić“. Ispred bombardirane kuće u Kuhačevoj ulici pala je tzv. „krmača“ od čije je eksplozije poginulo šestero djece.

Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj je ubijeno 402 djece, od toga 28 u Slavonskom Brodu koji je po broju stradale djece u ratnim danima prvi grad u Hrvatskoj. Najviše ih je izgubilo život upravo u svibnju 1992. godine, a za njihovo stradanje do danas nitko nije odgovarao.