Budi dio naše mreže
Izbornik

365 dana pomoći Hrvatskog Caritasa ratom pogođenoj Ukrajini

Zagreb (IKA)

Neposredno po izbijanju ratnog sukoba u Ukrajini u veljači 2022., Hrvatski Caritas je odlukom predsjednika mons. Bože Radoša pokrenuo akciju „Pomoć za Ukrajinu” u koji su se uključili gotovo svi nad/biskupijski Caritasi diljem domovine, kao i ljudi dobre volje.

Iz interventnog fonda Caritasu Ukrajina i Caritas-Spesu poslana je u dva navrata novčana pomoć u iznosu od 10.000 eura.

Apel za prikupljanje pomoći Ukrajini Hrvatski Caritas je uputio putem raznih platformi, a u samo tri tjedna od početka rata (od 24. 2. 2022. – 16. 3. 2022.) prikupljeno je 2.489.543,52 kuna. U tom razdoblju na donacijskom telefonu Hrvatskog Caritasa zabilježeno je 44.000 poziva hrvatskih građana.

U protekloj je godini organizirano i 25 transporta za Ukrajinu. Partner s ukrajinske strane bio je Caritas-Spes, a odredišta su među ostalim bili gradovi Mukačevo, Lavov i Kijev, te većina gradova na istoku, jugu i u središnjem dijelu Ukrajine, kao i kolektivni centri za prihvat prognanika i distribucijski centri drugdje u zemlji. Primatelj nekoliko pošiljaka bio je i Caritas Ukrajina, kao što je to bilo u ukrajinskom Ivano-Frankivsku u dogovoru s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije. Hrvatski Caritas odaje priznanje i tvrtkama koje su omogućile provođenje akcije.

Ljetovanje za ukrajinsku djecu

U protekloj je godini Hrvatski Caritas posredovao i u organiziranju ljetovanja za oko 150 djece iz Ukrajine tijekom srpnja i kolovoza u Dubrovniku i na Cresu, u suradnji s Caritasom Dubrovačke biskupije i Caritasom Krčke biskupije. Ljetovanje za izbjegličke obitelji iz Ukrajine koje se nalaze u Hrvatskoj organiziralo je i nekoliko nad/biskupijskih Caritasa.

Žurna pomoć izbjeglicama

Projekt žurne pomoći ranjivim izbjeglicama iz Ukrajine u Republici Hrvatskoj u suradnji s Catholic Relief Services prvotno je ugovoren za period od 1. travnja do 30. rujna 2022., no produžen je do 31. ožujka 2023. U projektu sudjeluje 9 hrvatskih nad/biskupijskih Caritasa te Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša. Među ostalim u nekim su biskupijama izbjeglice smještene u crkvenim prostorima, a u nekima je također organizirano učenje hrvatskog jezika za djecu i odrasle. Projekt je do sada obuhvatio blizu 500 korisnika po svakom mjesecu.

U tijeku je distribucija AIRCASH kartica koje su zamišljene tako da se daje 100 eura po članu obitelji te ih je nabavljeno 500 komada.

Ključne riječi:
Hrvatski Caritas rat Ukrajina