Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica u Otočcu

Otočac (IKA)

Svečano bogoslužje i misu zahvalnicu 31. prosinca u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, u petak, 31. prosinca predvodio je i propovijedao mons. mr. Tomislav Šporčić, dekan i župnik otočki, u zajedništvu s pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne osobe don Jurom Ladišićem.

Poslužitelj oltara bio je bogoslov Kristijan Pajdaković.

U propovijedi mons. Šporčić istaknuo je kako naše društvo postaje sve više svjetovno, stručno bi se to reklo „sekularno“, dakle, ne kršćansko. Do prije stotinjak godina jedine su priznate vrijednosti bile kršćanske, a onda se počela stvarati država koja je po svojoj naravi odvojena od Crkve. Na svoj je način to dobro. Naime, kršćanske vrijednosti trebaju biti prihvaćene osobno, srcem, a ne silom i pritiskom.  Međutim, nevolja je našeg današnjeg društva i nas današnjih kršćana što se neke kršćanske nazovi-vrijednosti sve više udomaćuju među nama kršćanima. Zato Ivan veli da su se pojavili antikristi koji su od nas proizašli, a nisu od nas. Priznaju se kršćanima, ali to odavno nisu po svojim životnim opredjeljenjima. Ako netko ne pristaje uz Krista, taj je Antikrist, ma kako to bolno zvučalo. Na primjer, ako netko uskraćuje radniku zasluženo plaću, jeli on Kristov ili antikrist? A što reći o onima koji iskorištavaju jeftinu radnu snagu, koji su do guše ogrezli u korupciji, nepravedno stečenom bogatstvu…? Što reći o nama kada po sebi razumljiv prihvaćamo neke stavove koji duboko vrijeđaju brak i obitelj? Novine su pune antikristovih stavova i ideja, sredstva javnog priopćavanja sve više i više proglašavaju normalnim ono što je po sebi strašno i razarajuće za pojedinca i obitelj. Nevjere, pljačke, ubojstva, bludništva, sve  nam je to višestruko i višestruko nudi praktički kao način života.

Na koncu godine želimo se doista odreći svega antikristovog u nama. Naravno, pri tome treba započeti od vlastite savjesti. Za početak odlučimo da večeras nećemo pretjerati u jelu i piću. To škodi i tijelu i duši. Neka vam bude sretna i radosna večer koja dolazi, zaključio je župnik.

Na kraju svečanoga bogoslužja otpjevan je himan “Tebe Boga hvalimo”, a euharistijsko slavlje uveličao je crkveni zbor predvođen prof. Brankom Bernardi za orguljama.

Na kraju mise župnik je pročitao statistiku župe – župnu kroniku.

Ključne riječi:
misa zahvalnica Otočac