Budi dio naše mreže
Izbornik

Prosvjed za Ukrajinu u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

U organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava i Ukrajinske Zajednice Republike Hrvatske u Slavonskom Brodu je u subotu, 5. ožujka održan mirni prosvjedni skup podrške ukrajinskom narodu i Ukrajini zbog ruske agresije.

Na Trgu Ivane Brlić Mažuranić s početkom u 12 sati zahvalu okupljenim građanima i podršku ukrajinskom narodu uputili su predsjednik Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj Vladimir Kerešin, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Nikola Zastrižni, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, te župnik grkokatoličke Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Slavonskom Brodu vlč. Aleksandar Hmilj, koji je od Križevačke eparhije imenovan za povjerenika u odboru za prihvat i pomoć  izbjeglicama iz Ukrajine za Slavoniju.

U ime svoje vjerske zajednice župnik Hmilj zahvalio je hrvatskim vlastima za pomoć ukrajinskom narodu. Nazočne je pozvao da uz molitvu za ukrajinski narod mole i za njihove neprijatelje.

„U ovom i ovakvom teškom vremenu kao svećenik vas potičem i na molitvu za naše neprijatelje. Samo na taj način i s takvom ljubavlju odgojit ćemo naše sinove i kćeri da ne dođu u ovakvo vrijeme kakvoga smo mi i naša generacija doživjeli. To je ta stvarnost koju sanjam – o neovisnoj i slobodnoj Ukrajini u koju ćemo mi građani Slavonskog Broda i okolice ponovno odlaziti i turistički i vjerski i na druge načine. Do tada vas molim da otvorite svoje srca i svoje domove izbjeglicama iz Ukrajine, koji će na žalost u narednim danima i nama dolaziti“, poručio je župnik Hmilj.

Na području Brodsko-posavske županije živi više od 200 Ukrajinaca, koji strepe za Ukrajinu, svoje obitelji i prijatelje koji su se našli u ratu.