Budi dio naše mreže
Izbornik

Treća postaja molitvenog hoda ususret 180. obljetnici rođenja sl. B. Josipa Stadlera

Slavonski Brod (IKA)

Treća postaja molitvenog hoda ususret 180. obljetnici rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, koja će biti proslavljena 24. siječnja 2023., održana je u četvrtak, 24. ožujka u Župi sv. Josipa Radnika u Slavonskom Brodu.

Večernje misno slavlje predvodio je domaći župnik Mato Matasović.

Na misi kao i na molitvi krunice, koja joj je prethodila, uz domaće župljane sudjelovalo je pet Stadlerovih duhovnih kćeri, sestara služavki Maloga Isusa, koje djeluju u samostanu u Brodskom Vinogorju – Slavonskom Brodu, te pet redovnica Družbe služavki Kristovih, također Stadlerovih duhovnih kćeri koje su nastale iz Družbe služavki Maloga Isusa, koje žive i djeluju u samostanu u Župi sv. Josipa Radnika.

Na početku slavlja, župnik Matasović vjernicima je ukazao na veličinu sluge Božjega Josipa Stadlera, koji je rođen i kršten u Slavonskom Brodu. Naglasio je veličinu traga koji je prvi vrhbosanski nadbiskup životom i djelima ostavio u Bosni i Hercegovini, što je vidljivo po brojnim ustanovama koje je osnovao. Kako je rekao vlč. Matasović, gotovo nema grada u kojem ne postoji jedna takva ustanova.

„Bio je živi svjetionik Kristov, koji je ostavio neizbrisiv trag. Neka nam kao takav bude primjer da i mi svojim životom i djelima budemo svjetionici Kristovi u ovome svijetu. No, najveći plod njegova djelovanja su njegove duhovne kćeri, kako služavke Maloga Isusa – u narodu zvane Stadlerovke tako i naše sestre služavke Kristove koje su u ovoj našoj župi djeluju od njezinih samih početaka“, rekao je.

župnik Matasović i zahvalio im što svojim životom i poslanjem svjedoče i obogaćuju Stadlerov rodni grad i njegove stanovnike.

Predstavljajući život i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera, utemeljitelja svoje Družbe služavki Malog Isusa s. M. Kristina Adžamić naglasila je da molitvenim hodom žele osvježiti spomen na toga duhovnog velikana svetoga života. Također biskupa, koji je rođen i kršten 24. siječnja 1843. godine u Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu u obitelji Đure i Marije Stadler, žele približiti vjernicima kao budućeg blaženika i svetca, kojemu se mogu obraćati u potrebama i preporučiti se njegovu zagovoru.

Naglasila je da su Stadlerova djela i danas vidljiva čemu svjedoče mnoge spomen-zahvale uslišanih molitava vjernika koji se na njegovom grobu u sarajevskoj prvostolnici mole i utječu u zagovor.

Ondje se svakoga osmog dana u mjesecu slavi misa te moli za njegovo proglašenje blaženim. Prisutni budu i hodočasnici iz raznih župa u BiH koji dolaze s raznim potrebama.

Oko Stadlerova groba mogu se vidjeti spomen-ploče sa zahvalom na uslišanju, čiji se broj svake godine uvećava.

„Samostani sestara Služavki Maloga Isusa također su mjesta svakodnevne molitva za proglašenje blaženim sluge Božjega Stadlera. Svake godine na spomen Stadlerova krštenja i rođenja 24. siječnja zajedno molimo u Stadlerovoj krsnoj crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu“, naglasila je s Kristina.

Prisjetila se kako je u svom pohodu Sarajevu 12. travnja 1997. molio i sveti papa Ivan Pavao II. koji je naglasio kako je Stadler bio posve vjeran Apostolskoj Stolici i uvijek sprema služiti braći, veliki pastir koji je hrabrio i podupirao misionarsko zalaganje svih Bogu posvećenih osoba.

„Za života Stadler je puno pomagao ljudima, na svaku se potrebu odazivao. Njegov je život poticaj da mu se obraćamo u raznim potrebama; posebno djeca, majke, siromasi, bolesnici, ljudi u financijskim potrebama…“, ustvrdila je s. Kristina.

Zaključila je da tim molitvenim hodom osvježavaju spomen na tog duhovnog velikana svetoga života te je pozvala vjernike da mu se utječu u zagovor. Na kraju su svi zajedno molili molitvu za Stadlerovo proglašenje blaženim. Uz ostale nakane tijekom mise molili su za mir u srcima ljudi, u svijetu a napose za mir u Ukrajini.

Poglavarica u brodskom samostanu služavki Maloga Isusa s. Pavka Dujmović zahvalila je župniku Matasoviću na poticajnim riječima i gostoprimstvu, vjernicima na sudjelovanju kao i medijima koji redovito izvještavaju o molitvenom hodu.

Najavljena je i sljedeća postaja 24. travnja kada će se misa s nakanom za proglašenja sluge Božjega Stadlera blaženim slaviti u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića na Jelasu. Hod će se nastaviti svakoga 24. dana u mjesecu u drugoj župi brodskog dekanata.