Budi dio naše mreže
Izbornik

Adventska duhovna obnova HKLD-a podružnice Osijek

Osijek (IKA)

Članovi Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) podružnice Osijek sudjelovali su na adventskoj duhovnoj obnovi u ponedjeljak 21. prosinca u prostorima Nadbiskupskog Vikarijata u Osijeku.

Zbog aktualne epidemiološke situacije okupio se mali broj članova, no unatoč trenutačnoj situaciji dvoje novih mladih liječnika pristupilo je podružnici. Na početku duhovne obnove sve nazočne pozdravila je predsjednica HKLD-a podružnice Osijek, prim. dr. sc. Melita Vukšić Polić, dr. med., iskazujući radost radi nova dva člana HKLD-a, te ohrabrujući ostale članove na rad i zalaganje u ovim, osobito za liječnike i medicinsko osoblje, nimalo lakim vremenima.

Nakon uvodnog pozdrava uslijedio je duhovni nagovor kojeg je predvodio duhovnik HKLD-a podružnice Osijek vlč. dr. Davor Vuković. U središtu nagovora bila je prigodna meditacija na temelju izvještaja o Isusovu rođenju iz Lukina evanđelja. Duhovnik je uputio na bitnu povijesnu dimenziju Isusovog rođenja. Isus je, naime, rođen u točno određenom povijesnom trenutku: za vrijeme rimskog cara Augusta i sirijskog upravitelja Kvirinija. Osim toga, Isusovo rođenje dogodilo se u krajnje nepovoljnim uvjetima, u štali (spilji), daleko od bilo kakve idile ili sladunjave romantike. Prvi svjedoci rođenja Spasitelja su oni najmanji, pastiri, koji su pod vedrim nebom čuvali svoja stada. Isus tako pokazuje od samog početka svog života, da se daje prepoznati jednostavnima i malenima. Bog se oholima protivi, a poniznima daruje milost. Trajni je izazov i za liječnike ostati ponizna i jednostavna duha, u službi potrebitima i najmanjima. Dr. Vuković je također uputio na stav zahvalnosti i slavljenja Boga kojim pastiri i anđeli odgovaraju na događaj Isusovog rođenja, stav na koji su pozvani i svi vjernici našega vremena.

Nakon duhovnog nagovora, uslijedila je rasprava o biti Božića i o važnosti povratka na izvornu, duhovnu bit i smisao Isusovog rođenja. Nakon rasprave i završne molitve, uslijedila je prilika za sakrament pomirenja, a susret je nastavljen neformalnim druženjem uz prigodnu okrjepu u prostorima Vikarijata. Bratskom druženju pridružili su se i bivši duhovnik HKLD-a Osijek vlč. dr. Stjepan Radić te svećenik i psihoterapeut vlč. dr. Josip Bošnjaković.