Budi dio naše mreže
Izbornik

Akcija volontera '72 sata bez kompromisa' u Gradskoj knjižnici Zadar

Zadar (IKA)

U sklopu promocije volonterske akcije '72 sata bez kompromisa', petero volontera iz te inicijative gostovalo je u utorak 15. listopada u Gradskoj knjižnici Zadar gdje su na susretu s djecom održali kreativnu radionicu u čitanju priče, bojanju i pjevanju. Volonteri su djeci čitali ilustriranu priču 'Čarolija zagrljaja' autorice Dubravke Kolanović. Projekt je održan i u sklopu manifestacije 'Mjesec hrvatske knjige' koja traje od 15. listopada do 15. studenoga, s ciljem promicanja kulture čitanja.

Desetak djece bilo je u pratnji roditelja, a sve ih je oduševilo petero volontera animatora: to su Marijana Čiklić, Ena Klepić, Ana Albin, Marin Modrić i Ivana Kruhoberec. Odlaskom u Gradsku knjižnicu koja je jedno od najfrekventnijih prostora i mjesto susretanja u Zadarskoj županiji, mladi su htjeli popularizirati i vidljivijom učiniti trodnevnu volontersku akciju ’72 sata bez kompromisa’ u trajanju od 17. do 20. listopada. „Akcija u knjižnici je svojevrsno ‘zagrijavanje’ prije našeg volonterskog maratona. Htjeli smo izaći izvan naših uobičajenih okvira, učiniti nešto što nismo dosad učinili. Prije smo u animaciji za akciju ’72 sata’ išli na trg grada, sada smo htjeli nešto drugačije, na neki način već ‘pred-volontirati’. Razmišljali smo gdje se sastaju sve tri generacije, najmlađi, odrasli i stariji, gdje su njihovi zajednički susreti i mogućnost komunikacije. Gradska knjižnica je savršeni primjer za to“ rekla je Marijana Čiklić, dio zadarskog tima u koordinaciji akcije ’72 sata bez kompromisa’.

Odabir knjige za čitanje također je prikladan za vrijednosnu formaciju djece, jer ta priča o prijateljstvu govori o medi i vučiću koji svake večeri zajedno prijateljski promatraju zvjezdano nebo. Priča je to o pomoći drugome, nježnosti u međusobnim odnosima i snazi zagrljaja koji potrebnoga može podići i utješiti.

„Drago nam je zbog dolaska jer smo i na taj način ljudima koji koriste usluge knjižnice osvijestili da postoji akcija ’72 sata bez kompromisa’. Htjeli smo i vlastitim primjerom pokazati ljepotu i vrijednost volontiranja, da to bude primjer i toj djeci, poticaj roditeljima da djeci ukažu na važnost osjećaja za drugoga. Da roditelji potaknu svoju djecu, u smislu, dobro i radost koju ste vi doživjeli od volontera, bilo bi lijepo da i vi tako jednog dana činite drugima. Da ‘otvorimo’ tu temu. Trebamo podizati svijest o volontiranju u društvu“ potaknula je Čiklić, izražavajući zadovoljstvo akcijom u prilog osvještavanja i upoznavanja okoline s maratonom ’72 sata bez kompromisa’.

Na dolasku im je u ime knjižnice zahvalila i zadovoljstvo izrazila i Dajana Brunac, glavna knjižničarka koja je također sudjelovala na susretu i poželjela je nastavak te suradnje s volonterima iz ’72 sata’. „Veselimo se suradnji s knjižnicom jer su tako otvoreni. Gradska knjižnica ima dugogodišnju tradiciju volontiranja, u čitanju i razne druge programe pa su oduševljeno prihvatili našu ideju za dolaskom. Djeca su bila koncentrirana i pratili su s pažnjom sve na što smo ih poticali da se i sami aktivno uključe u susret“ rekla je Čiklić. Volonteri su donijeli balone u zelenoj i plavoj boji u kojoj su i njihove volonterske majice. Svako dijete bojalo je i jedan dio papira te su sve te obojane dijelove kasnije zajedno sastavljali pa dobili razigranu cjelinu novog šarenog balona na papiru. Bio je to poticaj na zajedništvo, važnost suradnje i poruka kako svatko svojim angažmanom u radu jednoga dijela doprinosi skladnoj zajedničkoj cjelini i nastajanju novih lijepih djela. Volonteri su djecu obradovali i zajedničkim pjevanjem njima dragih i poznatih dječjih pjesmica. Za gitarom je bio volonter Marin Modrić, a ovogodišnja manifestacija ‘Mjesec hrvatske knjige’ i je posvećena glazbi, pod motom ‘U ritmu čitanja’.